Helyi közélet

2012.03.08. 09:41

Önellátással a drágulás ellen

Nyírtura - A nyírturai önkormányzat szociális földprogrammal igyekszik takarékosan gazdálkodni. 

Nyírtura - A nyírturai önkormányzat szociális földprogrammal igyekszik takarékosan gazdálkodni. 

Az elmúlt hetekben szinte „észrevétlen” emelkedtek az árak. Többet fizetünk a pékáruért, a húsért, a tojásért, s minden bizonnyal a húsvéti ünnep közeledtével még feljebb csúsznak az árak. Az évek óta tartó folyamatos áremelkedéssel azonban nem tud mindenki lépést tartani, ezért önellátó gazdálkodással próbálkoznak önkormányzatok, magánszemélyek.

A nyírturai önkormányzat is úgy döntött 2010 őszén, hogy a kiadások csökkentése érdekében a szociális földprogramot kihasználva saját használatra termel zöldséget, tenyészt sertést.

– Kevés pénz jutott az önkormányzati működésre, ellenben a szociális- és a gyermekétkeztetés sok pénzt elvitt – elevenítette fel az előzményeket lapunk érdeklődésére Mikó Gábor, Nyírtura polgármestere. – A szociális földprogramra benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően 2011-ben kukoricát, káposztát, burgonyát, vörös- és fokhagymát, uborkát termeltünk az önkormányzati földeken, illetve a fóliasátorban. Mindezeket az önkormányzati konyhában dolgoztuk fel, illetve savanyúságok is készültek. Mivel az önkormányzati konyha még több termést fel tudott volna használni, erre az évre megnöveltük a fóliasátor területét, valamint növeltük a földeket is. Megművelünk olyan földeket is, amelyeket a beteg, idős tulajdonosok díjmentesen ajánlanak fel használatra, cserébe kapnak majd a megtermelt javakból. Az idén borsóval és karalábéval is foglalkozunk majd. Szépen gyarapodik az önkormányzat sertésállománya is. A nagyobb községi ünnepségeket, a civil szervezetek rendezvényeit szoktuk támogatni zöldséggel, hússal. Összességében elmondhatom, hogy az önellátás révén több millió forintot tudtunk eddig megtakarítani – tette hozzá Mikó Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában