Helyi közélet

2012.03.29. 11:47

Virít a ligeti csillagvirág a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Nyíregyháza, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Virágba borult a legkorábban nyíló védett tavaszi növényritkaság, a ligeti csillagvirág a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

Nyíregyháza, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Virágba borult a legkorábban nyíló védett tavaszi növényritkaság, a ligeti csillagvirág a nyíregyházi Sóstói-erdőben.Szigetvári Csaba, a városban működő E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa csütörtökön az MTI-nek elmondta: tíz éve, egy tarvágást követő teljes talajelőkészítés miatt a kékes ibolyaszínű hagymás virág veszélybe került nyírségi élőhelyén, de azóta már "kiheverte helyének kényszerű megbolygatását". A Sóstói-erdőben jelenleg már mintegy 3500-4000 tő található a növényből, amelynek tövenkénti természetvédelmi értéke 2000 forint. Így összesen 7-8 millió forint értékű ligeti csillagvirág pompázik most a város északi szélén található fás területen.

Szigetvári Csaba kiemelte, hogy a virág örvendetes újbóli szaporodását elősegíti az erdő "Natura 2000"-védelem alá helyezése, továbbá, a kíméletes erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása.

Hozzáfűzte: az E-misszió Egyesület tíz éve önkéntesek segítségével védi a különleges, továbbra is veszélyeztetett ligeti csillagvirágot a Sóstói-erdőben. Rendszeresen felmérik az állomány élőhelyét is; ezúttal erre most szombaton kerül sor, amikor egyben megtisztítják az érintett területet az esetleg oda illegálisan került szeméttől is.

A ligeti csillagvirágnak Magyarországon öt, egymástól nehezen megkülönböztethető fajtája él. Míg a Dunántúlon, elsősorban a Duna mentén viszonylag gyakori a növény, addig az ország keleti részén, a Tiszántúlon csupán néhány populációja tenyészik. A Nyírségben a Sóstói-erdő mellett a bátorligeti ősláp területén található még. A szatmár-beregi síkságon a korábban nyíló erdélyi csillagvirág él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában