Helyi közélet

2012.05.23. 17:12

„Egy antiszemita is túl sok!”

Nyíregyháza - A mezőgazdaság lehet az alapja a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok erősítésének.

Nyíregyháza - A mezőgazdaság lehet az alapja a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok erősítésének.A gazdasági együttműködés erősítése mellett a holokauszt borzalmáról és az Európában egyre erősödő antiszemitizmusról is szó esett Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövetének nyíregyházi látogatásán.

– Sokkolta a zsidó közösséget, hogy kedden este Budapesten meggyalázták Raoul Wallenberg svéd diplomata - aki a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól – szobrát és ezzel az emlékét is – adott hangot megdöbbenésének a nagykövet. – Ez Európa és Magyarország legsötétebb időszakára emlékeztet és elvárjuk, hogy minden szinten, a politikai hangsúlyozottan ítélje ezt a tettet. Ilan Mor az antiszemitizmust járványnak nevezte, ami mindenhol jelen van, s az oktatás feladata, hogy a diszkriminációra, az előítéletre mint értelmetlen, életellenes dologra felhívja a fiatalok figyelmét. Az antiszemitizmus minden társadalomban elfogadhatatlan, egy antiszemita is túl sok – jelentette ki a nagykövet.

– Magyarország rendelkezik azokkal a mezőgazdasági adottságokkal – napfény, talajminőség, víz –, melyek nálunk nincsenek meg, éppen ezért lehet ez az együttműködésünk alapja. Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy segítsük a magyar szakemberek kiutazását, a tárgyalások megkezdését és sikeres lezárást – mondta a látogatásának egyik fontos pontjáról a nagykövet.

Világhírű izraeli öntözéstechnológia

– Nagykövet úrral arról tárgyaltunk, hogy a magyar-izraeli gazdasági együttműködésnek milyen új formái lehetnek – mondta a közös sajtótájékoztatón Seszták Oszkár. A megyei önkormányzat elnöke szerint a világhírű izraeli öntözéstechnológia fontos lehet a magyar mezőgazdaság megújításában, fejlesztésében. Szóba került a magyar zsidó közösség helyzete, a holokauszt is, ami nemcsak a zsidó közösség, hanem a magyar nép és nemzet tragédiája is, amit a mai napig sem tudunk feldolgozni – fogalmazott az elnök és hozzátette: minden antiszemita megnyilvánulás ellen fel kell lépni.

Dr. Vinnai Győző, a megyei Kormányhivatal vezetője a kormány nevében jelentette ki, hogy minden szélsőséges megnyilvánulás ellen fel fognak lépni, elfogadhatatlannak nevezte, hogy Európa bármely közösségét, polgárát méltóságában sértsék meg. Mint mondta a szerdán alakuló ülését tartó Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány segíti a közösség újjászerveződését, identitásának erősítését. – Élelmiszereinkre és mezőgazdasági termékeinkre hívtam fel a nagykövet figyelmét, mert ezekkel tudunk javítani a gazdasági pozícióinkon – vélte a kormánymegbízott.

A nagykövet programja

Ilan Mor szerdán találkozott a Kölcsey gimnázium diákjaival, Nyíregyháza polgármesterével, dr. Kovács Ferenccel, a Nyíregyházi Főiskola rektorával, dr. Jánosi Zoltánnal és a hallgatókkal. Kocsis Fülöp görög katolikus megyéspüspökkel ellátogattak a Huszár-telepi iskolába, majd a zsinagóga megtekintése után a zsidó hitközség és a Magyar-Izraeli Baráti Kör tagjaival beszélgetett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában