Helyi közélet

2012.06.13. 16:29

Kurucz Gyula író beszélt a diákrádiósok mikrofonja előtt Záhonyban

Záhony - A záhonyi Dr. Béres József Kollégium ifjú rádiósai az Ünnepi Könyvhét alkalmával a megyénkből elszármazott Kurucz Gyula íróval készítettek interjút.

Záhony - A záhonyi Dr. Béres József Kollégium ifjú rádiósai az Ünnepi Könyvhét alkalmával a megyénkből elszármazott Kurucz Gyula íróval készítettek interjút.A záhonyi könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozót követően a diákriporterek megtudták, hogy a jeles literátor 19 évesen, elsős egyetemista korában írt először novellát, s mindjárt meg is nyert vele egy ifjúsági pályázatot. Gyerekként Verne, majd ahogy nőtt a tudása, szélesedett a látóköre, minden korszakban más és más író volt a kedvence. A Debreceni Egyetemen a magyar tanszék nagy tudású professzorai segítették alkotói fejlődését. A magyar irodalom külföldi megítéléséről elmondta, hogy amikor 2003-ban Németországban dolgozott egy magyar kulturális intézményben, végeztek erre irányuló kutatómunkát. Felmérésük szerint a megelőző száz évben 1700 magyar irodalmi mű jelent meg az országban. Ez több mint a teljes orosz irodalom, vagy más jelentős európai országok németországi megjelenése, ami arra utal, hogy van rangja a magyar prózának és költészetnek.

Társadalmunk problémáit firtató kérdésre válaszolva megemlítette a magyarok nem elegendő önbizalmát, az egymáshoz ragaszkodás hiányát, hogy sokkal inkább az ellenségességet keressük, mint az együttműködést, s jellemző az is, hogy nagyon könnyen el tudnak szakítani bennünket a hagyományainktól. Orvosolva gyengeségeinket, bizonyosan jobb lenne számunkra a világ.

A mai fiatalok elé megannyi irodalmi példakép állítható Vörösmartytól Aranyon át Petőfiig, vagy a későbbi korokban például Pilinszky és Weöres, de a példakép önmagában kevés, hiszen elsősorban olvasni kell ezeknek az alkotóknak a műveit.

A Szabolcs megyei Bujon élt 14 éves koráig, így a meghatározó éveket itt töltötte. Rendkívül gazdag és gyönyörű ez a vidék, melynek falvait, műemlékeit, hangulatát majdnem minden regényében megörökítette, tudták meg a diákok az író véleményét, érzéseit a szűkebb pátriával kapcsolatban. A megye ifjú íróit már nem ismeri, de a régebbiek közül Fábián Zoltánt, Ratkó Józsefet a legnagyobbak közé sorolta. Azt tanácsolta az írással próbálkozó mai diákoknak, hogy olvassanak nagyon sokat, az a legjobb iskola, s forduljanak az irodalom tanárukhoz, aki mindig segít, ha kell.

Szabadidejét a barátokkal, sok olvasással, zenehallgatással, galériák látogatásával tölti. Mindent szeret igazából, ami nem gyatra és nem talmi, s nem a futószalag műve egy posztmodern civilizációban. Beszélgető partnereinek is nagyon sok olvasást, művelődést és kevesebb tv nézést kívánt.

Ágij Adrienn – Bíró Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában