Helyi közélet

2012.06.14. 12:34

Tüsszögés, könnyezés, orrfolyás – allergia

Kisvárda – A pollen allergia az immunrendszer túlzott védekező reakciója az egészségre károsnak vélt anyagok ellen.

Kisvárda – A pollen allergia az immunrendszer túlzott védekező reakciója az egészségre károsnak vélt anyagok ellen.Az április végi, majd május első napjainak szokatlan, szinte nyári forrósága a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka volt, mely tovább folytatódik, hiszen több mint egy tucatnyi, fa és fűféle virágpora lehet egyszerre a levegőben. A megjelenő magasabb pollenkoncentáció, az együttes virágzások komoly megpróbáltatásoknak teszik ki az allergiásokat.

Pollencsúcsok– Rhinolight fényterápia kezelés

– Amikor az allergia dúl, a betegek mindig jelentkeznek – mondta lapunknak Dr. Nagy Tibor főorvos. A betegeink közül sokan kevésbé jól reagálnak a gyógyszeres kezelésekre. Ilyenkor vizes orrfolyással, orrdugulással, gyakori tüsszögéssel, szem és orrviszketéssel járó panaszok jelentkeznek.

Mint megtudtuk, a fényterápiás kezelés betegek többségénél jó hatású. A kiváltó októl függetlenül bármilyen eredetű szénanátha gyógyítható, akár egész évben, akár csak szezonálisan jelentkező panaszokról van szó. A tünetek súlyosságától függően a fényterápia 4–6 kezelésből áll, amit minden esetben szakorvosi vizsgálat előz meg. A kezeléseket a szakorvos, illetve a szakasszisztencia végzi. A Rhinolight speciális összetételű, nagy intenzitású hideg fény, mellyel az orrüreg nyálkahártyáját megvilágítva a szénanátha tünetei jelentősen csökkennek, vagy meg is szűnnek. A beavatkozás fájdalommentes és csak elvétve fordul elő az orrüreg szárazságával járó enyhe mellékhatás. Kimagasló hatékonyságának köszönhetően a betegek közérzete, életminősége már néhány kezelés után javul. A fényterápia hatása tartós, akár hónapokon át tartó tünetmentességet biztosít.

Világszabadalommal az egészségünkért

Térségünkben a Felső–Szabolcsi Kórház fül–orr–gégészetén 2004. július 1–től működik a Rhinolight Centrum. A kezelésére alkalmas készüléket 2001–ben a Szegedi Tudományegytem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, illetve az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék kutatói fejlesztették ki. Régóta ismert tény, hogy a fény befolyásolja az immunrendszer működését. Az orrban az allergénre adott túlzott immunológiai reakciók mértékét csökkenti a Rhinolight készülék. Semmilyen káros hatást nem fejt ki az orrnyálkahártyán, s nem fájdalmas. A Rhinolight lámpa csak az orrnyálkahártya kezelésére szolgál és az egész világra szóló szabadalmi védettség alatt áll.

Allergia okozók

Nem csak a virágzó növények virágporai okoznak allergiát, hanem a különböző élelmiszerek, vegyszerek, a penészgomba spórái illetve a háziporatka anyagcsere terméke is. Ez nem azt jelenti, hogy piszkos környezetben élünk, hanem olyan anyagokkal vagyunk körülvéve, amelyek túlérzékenyítik szervezetünket. Nem csak azon betegeknek érdemes jelentkezni kezelésre, akiknek a parlagfű szezonban van komoly problémája, hanem a tavaszi, kora nyári időszakban fellépő allergiás panaszokat is lehet enyhíteni, illetve az egész év folyamán a környezetünkben lévő anyagok okozta allergiára is jól használható a fényterápia. Megelőzésre nem használható, hanem a már meglévő panaszokat csökkenti vagy szünteti meg.

Jelentkezzünk kezelésre

– Az allergiás dömping most indult be. Hazánkban a pollenszezonnak három fő szakasza van. A tavaszi szezon, a kora nyári szezon, illetve a nyár végi–őszi szezon. Nagyon lényeges, hogy betegeink a legenyhébb panaszaikat követően már jelentkezzenek kezelésre. Azt tudom tanácsolni, hogy a panaszok jelentkezésekor azonnal érdemes elkezdeni a kezelést, mert csak így van jó esély arra, hogy a panaszokat csökkentsük, esetlegesen teljesen megszüntessük. Tavasztól őszig, de az év valamennyi hónapjában ez a kezelés alkalmazható. Gyermekeknél, tíz éves kortól nyugodtan lehet végezni ilyen kezeléseket. Hangsúlyozom azonban, hogy ez nem egy csodaszer. Nem azt mondom, hogy ettől mindenki meggyógyul –ha nem próbáljuk, ki biztosan nem–ám az elmúlt öt év eddigi tapasztalatai bizonyítják, hogy tényleg javítani, az életminőséget elviselhetővé lehet tenni– mondta befejezésül Dr. Nagy Tibor mb. osztályvezető főorvos.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában