Helyi közélet

2012.07.30. 11:51

A fa gallyazása a gazda feladata

Tarpa - Ha szükséges, az E.ON arra az időre mentesíti a hálózatot a feszültségtől.

Tarpa - Ha szükséges, az E.ON arra az időre mentesíti a hálózatot a feszültségtől.

Többen is telefonáltak felháborodottan Tarpa községből, hogy július 21-én az E.ON nevében eljáró munkások nemcsak azokat az ágakat vágták le, amelyek belelógnak a vezetékekbe, hanem olyanokat is, amelyek semmilyen veszélyt nem jelentettek. Ezzel egyrészt megnyomorították a fát, másrészt jelentős terméstől estek el a gazdák.

A tarpai áramfogyasztók megértik, hogy a vezetékhez közeli ágakat le kell vágni, de azt már nem értik, hogy miért nem ősszel vagy kora tavasszal végzik el ezeket a munkálatokat az E.ON Hungária Zrt. dolgozói, miért kell a nyár közepén a dióval, szilvával roskadozó ágat azonnal levágni, s így a termést tönkretenni.

Balesetet okozhat

A problémát továbbítottuk a szolgáltatóhoz, ahol Egyházi Nikoletta szóvivő a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket:

– Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy akinek a telkén olyan fa van, ami nagyon megközelíti a hálózatot, annak gondoskodnia kell a fa előírt mértékű gallyazásáról, hiszen senki nem akarja, hogy baleset okozója legyen egy-egy szép, de magasra nőtt fa. Pedig ha egy ilyen fa eléri a vezetéket, könnyen történhet baleset, ahogy erre sajnos minden évben vannak példák. Természetesen a gallyazási munkák elvégzésének szükségességére minden évben többször is felhívjuk a lakosság és az önkormányzatok figyelmét: több esetben hirdetést jelentetünk meg a helyi és országos médiában, levelet küldünk a fogyasztóknak, s a gallyazást végző vállalkozó fel szolta kérni az önkormányzatot, hogy az interneten vagy a hirdettőtáblán tájékoztassák az ingatlantulajdonosokat.

A tulajdonos elvárásai

– Mi mindenképp azt javasoljuk, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el, és nem csak azért, mert a vonatkozó szabályozás szerint ez az ő feladatuk, hanem azért is, mert így olyan módon és akkor tudják elvégezni a gallyazást, ami az ő elvárásaiknak megfelel. Ehhez természetesen az előzetesen jelzett igény alapján feszültségmentesítést biztosítunk a balesetek elkerülése érdekében - a gallyazás tervezett időpontját legalább 30 nappal előre, lehetőleg írásban, be kell jelenteni az áramszolgáltatónak – tette hozzá Egyházi Nikoletta.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik