Helyi közélet

2012.07.24. 16:09

IV. Nemzetközi Alkotótábor nyitása és emlékoszlop avatás Anarcson

Anarcs – Az alkotók munkásságának az összetartozás az alapja, miszerint a gondolatok összetalálkoznak, de az egyéni utak érvényesülnek, mert ez biztosítja a szabadságot, a párbeszédet egymással és a műértő közönséggel egyaránt.

Anarcs – Az alkotók munkásságának az összetartozás az alapja, miszerint a gondolatok összetalálkoznak, de az egyéni utak érvényesülnek, mert ez biztosítja a szabadságot, a párbeszédet egymással és a műértő közönséggel egyaránt.– Fehérvári Béla grafikus, festőművész, a Kisvárdai Rétközi Múzeum hajdani igazgatójának kezdeményezésére – kezdte beszélgetésünket Megellai Katalin az alkotótábor művészeti vezetője– a térségben először Anarcson 2000–ben szerveződött meg elsőként a képzőművészek alkotótábora. Már ez a tábor is nemzetközi volt, hiszen Szlovákiából és Ukrajnából is voltak művészbarátaink. A második tábor, még 2001–ben is fogadta az alkotókedvű táborlakókat. Ezt követően stagnált a működés, hiszen más helyszíneken is rendeztek alkotótáborokat. Az elmúlt évben, pedig úgy döntöttünk, hogy a régi hagyományainkat felelevenítjük s megrendezzük a harmadikat, s most 2012–ben, pedig a IV. Nemzetközi Alkotótábort rendezzük meg a Czóbel Minka Általános Iskolában. A térségi alkotók mellett, Szlovákiából, Ukrajnából, illetve egy művész barátunk Bulgáriából érkezett.

Bemutatkozási lehetőség biztosítása

A táborlakók között a festőkön, grafikusokon kívül, fafaragók, márványfaragó, keramikus és szobrász is megtalálható. A táborban 22–en kezdték meg alkotói munkájukat. Külön érdekessége a tábornak, hogy itt nem csak az ismert művészek vesznek részt, hanem olyan fiatal alkotókat is vendégül látnak, akik eddig még nem mutatkoztak meg a nagyközönség előtt. A tábor a hét végén egy összegző alkalmi tárlattal zárul, ahol a résztvevők bemutatják, egymásnak is az elkészült, vagy félig kész alkotásaikat.

Anarcsi hajfonat korong az emlékoszlopon

– A település honfoglalás kori történetének bizonyítéka az itt megtalált anarcsi hajfonat korong – mondta az alkotó Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó – mely a legmívesebben kidolgozott hajfonat korongok egyike. Ábrázolásában megtaláljuk a hármas tulipánt, amely az itt élő népek fejedelmi jelvénye volt. A történészek közül nagyon sokan azon az egyező véleményen vannak, hogy a magyar címerben a kettős keresztben található életfának a stilizált változata az anarcsi hajfonatkorong őse.

Ismerni múltunkat

A míves alkotás Anarcson, az óvoda előtti parkban a Czóbel Minka Általános Iskola épületével egy tömbben található, azért, mint azt Kalinák József János, a település polgármestere, az alkotás leleplezését követően mondta, hogy…„gyerekeink már itt és az óvodás korukban megismerhessék őseik múltját, kultúráját.”

A tábor résztvevőit Megellai Nándor alpolgármester köszöntötte, jó munkát s sok szép alkotássokkal való gyarapodást kívánva a résztvevők számára.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában