Helyi közélet

2012.08.04. 10:03

Kormányzati szobaszerviz

Csodálkozom, hogy a mindent és mindenkit kíméletlenül megadóztató kormányunk passzívan szemléli, ami albérlet-fronton az orra előtt zajlik. Tétlenségével kvázi jóváhagyja, hogy évente tekintélyes adóbevételtől essen el az államkassza. Palicz István jegyzete

Csodálkozom, hogy a mindent és mindenkit kíméletlenül megadóztató kormányunk passzívan szemléli, ami albérlet-fronton az orra előtt zajlik. Tétlenségével kvázi jóváhagyja, hogy évente tekintélyes adóbevételtől essen el az államkassza. Palicz István jegyzeteA meghirdetett, majd bérlőkre talált lakások, családi házak esetében ugyanis az ingatlan tulajdonosa minden hónapban adóköteles jövedelemhez jut, mivel azonban ezt igyekszik titkolni vagy mondjuk úgy, „elfelejti” bejelenteni (némelyik képviselő pedig a vagyonnyilatkozatában feltüntetni), a bevétel egésze a zsebében marad.

„Tiszta” nyereség – mondhatnánk, leszámítva persze, hogy nem ritkán vagyonokat kell költeni a lepukkant kecó kipofozására, bebútorozására, karbantartására, nem beszélve a súlyos közüzemi adósságot hátra hagyó vagy fizetés nélkül távozó, gerinctelen vendégekről.

Isten ments, hogy sarcpolitikai tippeket adjak Matolcsynak és a gazdasági kabinetnek, ebben maguktól is igen kreatívak voltak az elmúlt két évben, gondoljunk csak a magánnyugdíjpénztári befizetések államkasszába terelésére, az adójóváírás kivezetésével véghezvitt nemtelen adóemelésre, az egészség- és környezetvédelem zászlaja alatt bevezett új adónemekre, a nagyoknak címzett, de kicsiken csattanó szektorális különadókra, az egyre növekvő élelmiszer-, energia- és üzemenyagárakra, a kiapadhatatlan forráskivonásokra vagy a különféle támogatások, juttatások mértékének csökkentésére.

Naivitás lenne azt hinni, hogy élelmes honatyáink közül még senki sem gondolt a rejtett albérleti jövedelmek feltárására és behajtására. Az erre vonatkozó akcióterv szerintem már jó ideje egy kormányzati titokdossziéban lapul, s bevetésre vár. Ez az intézkedés óhatatlanul rányomná bélyegét a jelenlegi díjakra, melynek következtében sok bérlő adná vissza és sok főbérlő adná be a kulcsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában