Helyi közélet

2013.11.07. 12:54

Szepessy Zsolték megvédenének minden adóst

Nagykálló - Több mint három tucatnyi támogató várta a végrehajtót egy nagykállói ház udvarán csütörtök reggel. Céljuk az volt, hogy polgári engedetlenséggel akadályozzák meg egy két gyermekes család hajléktalanná válását.

Nagykálló - Több mint három tucatnyi támogató várta a végrehajtót egy nagykállói ház udvarán csütörtök reggel. Céljuk az volt, hogy polgári engedetlenséggel akadályozzák meg egy két gyermekes család hajléktalanná válását. A családfő kérésére a felesége foglalta össze, miért kerültek kilátástalan helyzetbe.

- Lakásfelújításra vettünk fel egy osztrák banktól 2007-ben 60 ezer Euró hitelt. 15 éves futamidővel számolva a három havi törlesztő részlet 1640 Euró volt, ami tarthatónak tűnt. Három évvel később munkanélkülivé vált a férjem, akkor kezdtünk mentőakcióba, de a bank csak a szerződési feltételeket ismételte. A szokásos jogi utat végigjárva a házunkat tavaly tavasszal elárverezték, s miután kétszer nem volt rá vevő senki, a bank jogi képviselője a becsült érték feléért vette meg a házat, nagyjából akkora összeg, mint amennyit Euróban hitelként felvettünk.

Azt később tudtuk meg, hogy az árverési hirdetményben több téves adat szerepelt. Eddig nem kerültünk utcára, mert kilakoltatási moratórium volt érvényben. A második alkalommal a végrehajtó volt humánus, így egy harmadik időpontot jelöltek meg a kilakoltatáshoz, ez a csütörtöki nap. Idén ősszel kerültünk kapcsolatba Szepessy Zsolttal, aki jogi képviselőt ajánlott nekünk, aki átvizsgálta az iratokat és több olyan pontot talált, ami alapján nekünk is van elvárásunk a bankkal szemben. Egy ügyvéd a bank képviseletében azzal fenyegetett minket, hogy majd jönnek a rendőrök és lefújnak minket könnygázzal.

Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke az eljárást barbár cselekedetnek minősítette.

- Két úton szándékozunk ellenállni, a polgári engedetlenség módszerével társadalmi összefogásra alapozva, illetve jogi területen. Ide Miskolcról és Debrecenből is érkeztek aktivisták. A Koppány csoport tagjai, valamint a devizahiteles csoport tagjai egészítették ki az Összefogás Párt vezetőit. Szepessy Zsolt hozzátette: - Teljesen díjmentesen biztosítottunk a családnak jogi képviseletet, akik benyújtották a szükséges okmányokat a bíróságnak. A mai végrehajtás fel lett függesztve, így a demonstrálók többsége már elment, mert dolgozni kell. Az otthonvédők nem mindegyike devizahiteles, de fontosnak érzik, hogy megakadályozzák, hogy egy család két kisgyermekkel utcára kerüljön.

Ez barbár dolog, talán a középkorban volt ilyen barbár az emberiség. Egyetlen magyar embernek sem szabad elvesztenie a lakását azért, mert külföldi bankok nyerészkednek rajtunk. Pártunk ezért kezdeményezett népszavazást arról, hogy egyetlen embert se lehessen saját otthonából kirakni, reméljük, ezt hamarosan kiírják, és azt gondolom az ország túlnyomó része földindulás szerűen fogja megszavazni. Új jogi és pénzügyi megoldásokat kell találnia az országnak annak érdekében, hogy embereket soha ne tegyenek utcára. A gazdasági bajok oka a munkahely elvesztése, ezért vezetés kell az ország élére, ami megteremt olyan valós munkahelyeket, ahol tisztességes megélhetésre elegendő tisztességes fizetés megszerzésére van mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában