Helyi közélet

2013.11.25. 15:49

Súlyos gonddal járnak a nehéz teherautók

Vállaj - A térség lakói nem szeretnék, ha a román kormány módosítaná a Vállaj-Csanálos határátkelőhely besorolását.

Vállaj - A térség lakói nem szeretnék, ha a román kormány módosítaná a Vállaj-Csanálos határátkelőhely besorolását. A műszaki-technikai fejlődés míg egyeseknek áldást jelent, másoknak átkot. A teherfuvarozók számára öröm, hogy hogy az egyre nagyobb és hosszabb kamionokkal egyszerre több terméket tudnak szállítani, azonban ahol ezek a nagy tömegű teherautók elhaladnak, ott bosszúságot okoznak a lakosságnak, hiszen a föld remeg, a házak repednek.

A magyar-román határ közelében lévő községek lakói napjainkban amiatt aggódnak, hogy a román kormány módosítani szeretné a Vállaj-Csanálos határátkelőhely besorolását: a szomszéd ország vezetői szerint adottak a műszaki és infrastrukturális feltételei annak, hogy növeljék a határátkelőhelyen átlépő tehergépjárművek megengedett súlyát, jelenleg ugyanis a 2002-ben megnyitott átkelőhelyen maximum 3,5 tonna tömegű tehergépkocsik léphetik csak át a határt.

- A határ megnyitásával alaposan megnőtt a közúti forgalom a térség településein, hiszen Nyírbátorba és Mátészalkára is el lehet jutni innen. Az utak szűkek, a közelben lévő házak falai már eddig is repedeztek. Ha még nagyobb tömegű teherautók járnának erre, még több kár keletkezne a házakban. Nemcsak Vállajt érinti ez a probléma, hanem Nyírcsaholy, Fábiánháza, Mérk, Nyírvasvári, Terem lakóit is – foglalta össze a gondokat a térség polgármesterei nevében Vilmos István, Vállaj vezetője.

– A határ túloldalán lévő települések is a módosítás ellen vannak, hiszen Csanáloson még tőlünk is szűkebb utcákon mennének a nehéz teherautók. Két-három nagykárolyi cég számára előnyös lenne ez a változás, de az érintett falvaknak semmilyen előnye nem származna a zajos teherforgalomból, mely az utakat is tönkreteszi.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2013. november 26-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában