Helyi közélet

2014.02.11. 10:14

Új otthon – teljesebb élet

Szakoly - A költözés célja, hogy a gondozottak nagyobb önállóságot kapjanak, javuljon életük minősége.

Szakoly - A költözés célja, hogy a gondozottak nagyobb önállóságot kapjanak, javuljon életük minősége. Rendszeresen visszatérő téma napjainkban a Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Szakolyi Otthona 130 lakója között a költözés. Igaz, egy kicsit még arrébb van, hogy búcsút intsenek a Hunyadi utca 2. szám alatti otthonuknak, de ami késik nem múlik, hiszen már eldöntött tény: valamennyien megkapják az önállóbb élet esélyét, és kiscsoportos lakhatást biztosító lakásokba, lakóotthonokba költözhetnek majd egy jó másfél év múlva. A kormány célja ugyanis az, hogy ezek a fogyatékkal élő emberek beintegrálódjanak a mindennapi életbe.

– Pályázati támogatásnak köszönhetően az intézményt fenntartó Hajdúdorogi Egyházmegye Szakolyban vásárolt tizenkét üres építési telket, Balkányban pedig két, már felépített családi házat. Valamennyi engedély megszerzése után következik a közbeszerzés, s a terveink szerint 2014 második felében kezdődhet az építkezés, s akkor jövő nyáron az intézetünk lakói elfoglalhatják az új otthonukat – tájékoztatta szerkesztőségünket Turcsik László, az ápoló-gondozó otthon igazgatója.

– A Balkányban lévő két házat is szeretnénk felújítani a gazdaságos működtetés érdekében, ezért külső hőszigetelést kapnak, s napkollektorokkal is felszereljük, ezzel a XXI. század elvárásainak megfelelő állapotba kerülnek ezek a már megépített lakóházak. Talán mondanom sem kell, nagyon várják már a költözést az intézmény lakói. Szervezkednek, hogy ki kivel fog együtt lakni, megvannak a kis baráti közösségek.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. február 11-i számában, valamint a kelet.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában