Helyi közélet

2014.10.04. 16:49

Rejtély a magyar-ukrán határon

Záhony - Nem kis riadalmat keltett csütörtök este Záhonynál, hogy a magyar útlevéllel utazókat a rendőrség nem engedte kilépni Ukrajna irányába – írja szombati számában a Kárpáti Igaz Szó.

Záhony - Nem kis riadalmat keltett csütörtök este Záhonynál, hogy a magyar útlevéllel utazókat a rendőrség nem engedte kilépni Ukrajna irányába – írja szombati számában a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai napilap értesülései szerint a részleges korlátozást a helyszínen szolgálatot teljesítő egyenruhások azzal magyarázták, hogy a határ ukrán oldalán ismeretlen fegyveresek foglalták el az átkelőt, ezért a magyar állampolgárokat – úgymond - biztonsági okokból nem engedték át, visszafordítva őket. Az ukrán úti okmányokkal utazókat is figyelmeztették a veszélyre, de ők, saját felelősségükre átkelhettek a határon.

A visszafordított magyar utazók közül sokan a határ közvetlen közelében leparkoltak, s kisebb csoportokba verődve azon morfondíroztak, mitévők legyenek? Többen próbáltak telefonálni ismerőseik, rokonaik közül olyasvalakinek, aki esetleg többet tudhat arról, mi történhetett Csapon?

A csütörtök esti incidensnek gyorsan híre ment. A Kárpáti Igaz Szó munkatársai az eset kapcsán megpróbáltak tájékoztatást kérni az illetékes ukrán és magyar hatóságoktól. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság válaszában ez áll: „2014. október 2-án kb. 19 óra 50 perctől kb. 21 óráig a Záhony–Csap közúti határátkelőhelyen az ukrán hatóság szüneteltette az átléptetést, a magyar fél nem vezetett be korlátozást. A személyforgalom 20 óra 50 perckor, a kamionforgalom 21 óra 25 perckor mindkét irányba ismét megindult és azóta is zavartalanul halad.”

Rejtélyes körülményre utal, hogy a történtekről a Csapi Határőrosztag szóvivője az újságíróktól értesült először. Roman Pavlenko telefonon elmondta, hogy nincs tudomása semmilyen kirívó esetről, ami a csapi határátkelőn történt az adott időpontban. Ugyanakkor megjegyezte, nem csak az övék az egyetlen inspekció, amelyik szolgálatot teljesít az érintett határátkelőn, azt nem tudhatja, hogy a vámhivatal vagy esetleg a növényvédelmi- és állategészségügyi szolgálatnál voltak-e valamilyen bonyodalmak.

A titkosszolgálat (SZBU) megyei főosztályának szóvivője a lap érdeklődésére elismerte ugyan, hogy valóban történt valamilyen incidens a Záhony-Csap közúti határátkelő ukrán oldalán, ám azzal a rendőrség foglalkozik.

– Tudomásom szerint garázdaság elkövetése miatt indított eljárást a nyomozóhatóság – fogalmazott Ljudmila Mazur.

Oleg Podebrij, a megyei rendőrség sajtófőnöke viszont szintén nem tudott - vagy nem akart tudni - semmilyen szokatlan eseményről, megjegyezvén, hogy ő sem tudhat mindenről.

Az esettel kapcsolatban olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy a Jobb Szektorosok már napok óta a határátkelőnél tanyáznak, a vámhivatal munkáját, valamint az illegális áruszállítást felügyelik. Más értesülések szerint egy terepszínű katonai öltözéket viselő személy a határátkelő sorompójánál keveredett szóváltásba az ott posztoló határőrökkel – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Palkó István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában