Helyi közélet

2015.01.08. 17:13

Visszatekintő - Az Adriáig tekereg a sztrádakígyó

Őr - Október óta Vásárosnaménytól már sztrádán is eljuthatunk az Adriai-­tenger partjáig.

Őr - Október óta Vásárosnaménytól már sztrádán is eljuthatunk az Adriai-­tenger partjáig.

A tervezett határidőnél egy hónappal korábban készült el az M3-as autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közötti, 11,9 kilométeres szakasza, melyet októberben adtak át az utazóközönségnek.

Élénkülést várnak

– A beregieknek, a szatmáriaknak különösen, de az egész országban élőknek is nagyon jó ezt megélni. Ugyanis egy álom vált valóra – fogalmazott patetikusan Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

– Fel sem lehet még fogni, hogy valójában ez pontosan mit is ér a térségnek. Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd még inkább Bereget és Szatmárt Magyarország és Európa vérkeringésébe. A gazdaság megélénkülését várjuk az autópálya-szakasz átadásától.

Közel kétszáz jelenlévő hallhatta, amint dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szavakban egy slágert idézett fel: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt”. A megyei kötődésű politikai potentát ekképpen folytatta:

– Immár Vásárosnaménytól sztrádán lehet eljutni az Adriai-tenger partjáig, vagy az ausztriai síparadicsomokig, akár a doveri kikötőig. Kinyílt a nagyvilág az itt élők számára. Ugyanakkor a határokon túl élőknek is óriási dolog ez. A szalagátvágással nem csak a tényleges útátadásnak lehet örülni, hanem ezzel felhívjuk a befektetni vágyók figyelmét arra, hogy igenis van élet az ország északkeleti csücskében, érdemes ide jönni. A kormányzati, a hatósági és a kivitelezői oldal hatékony együttműködésének eredménye, hogy a tervezett határidő előtt adták át rendeltetésének a sztrádaszakaszt – közölte dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

– Örömteli esemény ez valamennyi beregi, szatmári és felső-szabolcsi ember számára. Bátran kijelenthetjük, hogy a határon túli magyarság is osztozik örömünkben – jelentette ki Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, majd hozzáfűzte:

– Három megyével és három országgal vagyunk határosak. Nem véletlen, hogy az M3-as kapcsolja össze még szorosabban az itt élőket. Az én korosztályom nem hitt abban, hogy megéri azt a napot, amikor a Bereg fővárosát is eléri majd a sztráda. A hatékony és felelős kormányzás, az uniós források lehívása, azok korrekt felhasználása tette lehetővé, hogy péntektől már Naményig autópályán közlekedhessünk. Mindenki kellő óvatossággal használja a szakaszt, mert gyorshajtás esetén a következmény postai úton érkezik az adatfeldolgozó központból – Vásárosnaményból…

KM

Ezek is érdekelhetik