Helyi közélet

2015.02.04. 16:01

Több mint öt évtized Ibrányért

Ibrány - Kató Antal 15 évig volt parancsnoka az ibrányi tűzoltóságnak és több mint ötven éve szolgálja a települést. A pedagógiai és tűzoltósági pályáján nyújtott teljesítményéért többször is kitüntetésben és elismerésben részesült.

Ibrány - Kató Antal 15 évig volt parancsnoka az ibrányi tűzoltóságnak és több mint ötven éve szolgálja a települést. A pedagógiai és tűzoltósági pályáján nyújtott teljesítményéért többször is kitüntetésben és elismerésben részesült.

Hogyan kezdte a pályáját Anti bácsi?

1938-ban születtem Ibrányban, általános iskolai tanulmányaimat is itt kezdtem. Ekkor döntöttem el, hogy a pedagógus pályát választom. 1953-ban a Nyíregyházi Tanítóképzőn, majd ezt követően Egerben a Tanárképző főiskolán szereztem diplomát. 1957-ben először Beregdarócon és Csarodán tanítottam, majd ez utóbbi helyen iskolaigazgató lettem. 1963-ban tértem vissza Ibrányba, ahol az általános iskolában pedagógusként dolgoztam nyugdíjba vonulásomig, 1998-ig.

Mikor került a tűzoltó pályára?

Tűzoltó „pályafutásom”1955-ben indult, mint ifjúsági tűzoltó Ibrányban.

A beregi munkahelyeimen megalakítottam a helyi ifjúsági tűzoltórajokat, versenyekre készítettem fel őket és sikeresen szerepeltünk úgy a járási, mint a megyei versenyeken.

1963-ban Ibrányba hazatérve aktívan bekapcsolódtam az Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájába, elsősorban az utánpótlás nevelésébe, több versenyen kiemelkedő eredményeket is elértünk a diákokkal. 1963-ban az ibrányi önkéntes tűzoltó egyesület vezetőségi tagjának választottak, azóta is parancsnokhelyettesként dolgoztam elődöm Kulcsár Barna parancsnok lemondásáig. 2000 januárjától parancsnokként végeztem a feladatokat. A képzések mellett 2003-ban alakítottuk meg az Önkéntes Köztestületi Tűzoltóságot, melynek tagjai szinte kivétel nélkül már iskoláskorban megismerkedtek a tűzoltósággal. Tanítványaim közül jelenleg is többen hívatásos tűzoltók, tisztek, vagy beosztottak.

Mire a legbüszkébb, amit sikerült elérnie parancsnokként?

Nehéz volt a kezdet, de mára korszerű eszközállománnyal rendelkeznek tűzoltóink. Egy Mercedes tűzoltó gépkocsihoz pályázat útján jutottunk, felszereléseinket pedig kellőképpen bővítettük, emellett pedig korszerű híradópult segíti a munkánkat.

A tűzoltóság mellett a város közéletéért is sokat tett. Milyen elismeréseket kapott?

Munkám elismeréseként több alkalommal kaptam elismeréseket a megyei Tűzoltó Szövetségtől, például Széchenyi Ödön emlékplakettet, Dísztőrt tárgyjutalom és 50 éves szolgálati érdemjelet. A Szabolcs – Szatmár – Bereg - Megyei Közgyűlés 2006-ban emlékéremmel ismerte el munkámat, ebben az évben a Belügyminisztérium az árvíz elleni védekezésért emlékérmet adományozott, 2007-ben pedig miniszteri dicséretben részesültem.

A 45 éves szolgálatomat Ibrány Város Önkormányzata 2008. augusztus 20-án a PRO URBE kitüntetéssel köszönte meg.

Kató Antal 2014. február elsejétől lemondott az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoki beosztásáról, a feladatokat Birgány János vette át.

Anti bácsi most már a családnak szenteli életét, de elmondta, hogy szakmai segítségére továbbra is számíthatunk.

Jó egészséget!

- Dóka Imre tű. zászlós -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában