Helyi közélet

2015.02.22. 13:14

Új munkahelyek s technológiai fejlesztések Nagyhalászban

Nagyhalász - A PIREHAB Nonprofit Kft. az ország egyik legnagyobb, rehabilitációs célokat megvalósító munkáltatója. Jelenleg 21 telephellyel és debreceni központtal működik Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Pest megyében.

Nagyhalász - A PIREHAB Nonprofit Kft. az ország egyik legnagyobb, rehabilitációs célokat megvalósító munkáltatója. Jelenleg 21 telephellyel és debreceni központtal működik Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Pest megyében.

A PIREHAB megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, - kezdte beszélgetésünket Jóvér Csilla rehabilitációs igazgató – hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatás útján kapcsolja be a társadalomba, növelve ezzel esélyegyenlőségüket és hitüket önmagukban, illetve jövőjükben. A PIREHAB mozaikszó, amely papíripari tevékenységre és a foglalkoztatáson keresztül megvalósuló rehabilitációra utal.

A pénteken, Nagyhalászban megtartott gyártócsarnok ünnepi átadásán, Becker György vezérigazgató, Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, valamint Czibere Károly szociális ügyekért és a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, a meghívott társszervek képviselői és a vendégek előtt szóltak az új munkahelybővítésről.

Megváltozott munkaképességűek

Jelenleg több mint 2000 fő munkavállaló 80 %–a megváltozott munkaképességű. A cég egyik legfontosabb stratégiai célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók minél magasabb létszámban történő foglalkoztatása. A PIREHAB Nonprofit Kft. Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyében közel 1000 fő munkavállalót foglalkoztat. A nagyhalászi zsákgyárában közel 300 fő talál megélhetést, ugyanakkor folyamatos beruházásokkal az üzemet korszerűsítik, bővítik, a termelési folyamatokat racionalizálják. Meghatározó döntés volt a 2008. év végén a Nagyhalászi Zsákgyár Kt.–nek a megvásárlása.

Nagyhalászi fejlesztések

– A cég új tevékenységgel bővült –kapcsolódott a beszélgetésbe Becker György vezérigazgató. – A polipropilén és polietilén szövött zsákok gyártásával a műanyag alapú csomagolóeszközök piacán is meghatározó potenciált képvisel cégünk. A Nagyhalászi Zsákgyár területén jelentős beruházásokat hajtottunk végre. Korszerűbb, hatékonyabb, energiatakarékosabb szálhúzó gépeket szereztünk be, új szövőgépeket állítottunk üzembe, mellyen jobb minőséget, gyorsabban, hatékonyabban tudunk előállítani. Környezetvédelmi beruházásként energiatakarékos, alternatív napkollektoros rendszert üzemeltünk be, amely a melegvíz–ellátást szolgálja. Kialakítottuk a papírfeldolgozás helyéül szolgáló üzemcsarnokot, mely legújabb fejlesztésünk.

Harminc új munkahely

A fejlesztések eredményeként további 30 fő megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása érdekében munkahelyteremtés támogatása keretében a PIREHAB Nonprofit Kft. új üzemcsarnokot létesített, amely papíralapú csomagolóeszközök gyártására alkalmas. A nagyhalászi beruházás összege több mint 80 millió forint, amelyből közel hatvanmillió forintot a Magyar Állam az Emberi Erőforrások Minisztérium biztosított, az önerő több mint húszmillió forint volt. Az új gyártócsarnok több mint hatszáz négyzetméter alapterületű. A gyártócsarnokban a nagymértékű megrendelések miatt már decemberben beindult a termelés.

– Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a rengeteg munka, átszervezés, létszám átcsoportosítás, fejlesztések, sokszor örömteli, de még többször nehéz döntések eredményeként ma már olyan tevékenységi területeket működtet a PIREHAB Nonprofit Kft., amelyek kiegyensúlyozottak, perspektivikusak és hosszú távon tudunk megváltozott munkaképességű munkavállalókat ezeken keresztül foglalkoztatni – mondta befejezésként Becker György vezérigazgató.

Az ünnepi átadást követően kértünk villáminterjút a minisztertől és államtitkártól: miben tudja segíteni megyénket a kormány, hogy több forráshoz juthassunk?

Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter:  – A kormány felmérte, hogy vannak olyan megyék, ahol igen is szükséges a nagyobb forrás biztosítása. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a támogatások intenzitásának mértékét is megemeljük. Éppen ezért a kormány döntésének értelmében Szabolcs–Szatmár–Bereg megye a legmagasabb forrásintenzitású támogatásban részesülő megyék közé lett sorolva. Ezért mindenkinek szükséges átgondolni, hogyha van megfelelő infrastruktúra, ilyen, hogy már az autópálya Vásárosnaményig eljut, s a ciklus végéig elérni az országhatárt. Sokat jelent a helyben meglévő szakképzett munkaerő. Ezért született döntés a duális képzés bevezetésére, mely nagyobb merítési lehetőséget, biztosit. Ezek és más helyi értékek kihasználásával nem csak Dunántúlon, hanem itt Észak–Kelet Magyarországon és megyénkben is, a keleti határszéleken, érdemes nagy beruházásokat megvalósítani. Mi most ennek érdekében dolgozunk, hiszen a kormány távlatosan gondolkodik a munkahelyteremtő politikájával.

Czibere Károly államtitkár:  – Tovább kívánjuk erősíteni az esélyt az értékteremtő munkát, mely a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását jelenti. Ez évben 2,6 milliárd egyszeri fejlesztési támogatást biztosítunk a foglalkoztatók számára ez évben annak érdekében, hogy a hosszú évek során leamortizálódott eszközparkokat fel tudják újítani. Meggyőződésem, hogy ez az egyszeri mely jelentős fejlesztési támogatás nagyszerű lehetőséget és esélyt ad valamennyi foglalkoztatónak. Hasonlóan, mint amit itt Nagyhalászban láttunk. 21. századi munkakörülményeket biztosítunk a megváltozott munkaképességű emberek számára, hogy ez valóban értékteremtő befektetés legyen a jövőben. Ez azért is vált szükségessé, hogy egyre több embert, munkavállalót lehessen bevonni ebbe a foglalkoztatási formába. Ezért a jelenlegi szabályozási és finanszírozási rendszer továbbfejlesztésén dolgozunk az érintettekkel, hogy még tovább tudjuk fejleszteni ezt a rendszert azért is, hogy még több és több ember, megváltozott munkaképességűek is bevonhatók legyenek ebbe a foglalkoztatási formába.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában