Helyi közélet

2015.04.23. 11:34

Életre kelhet a gyártelep

Demecser - Jubileumi év az idei esztendő Demecser lakói számára, ugyanis 1915-ben, éppen 100 éve adták át a 28 m magas, 300 köbméter befogadására alkalmas víztárolót, ami a település címerében is szerepelve vált a város jelképévé.

Demecser - Jubileumi év az idei esztendő Demecser lakói számára, ugyanis 1915-ben, éppen 100 éve adták át a 28 m magas, 300 köbméter befogadására alkalmas víztárolót, ami a település címerében is szerepelve vált a város jelképévé.

Az önkormányzat ebben az évben szeretné több kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékezetessé tenni ezt a centenáriumot. A rendezvénysorozat nyitányát jelenti egy örvendetes hír, ami sok demecseri polgár szívét megdobogtatja: felébredhet „Csipkerózsika-álmából” az évek óta magára hagyott gyártelep.

A demecseri embereknek és a környező települések lakóinak a víztorony egyet jelent a volt keményítőgyárral, aminek története és jelentőssége elválaszthatatlan a település történelmétől és az itt élők gondolatvilágától. A gyár „aranykorában” több száz embernek és családnak adott biztos munkát és megélhetést. Sajnos, az elmúlt 15 év alatt a gyár nemcsak bezárta a kapuit, de jelentős állagromlással elindult a teljes megsemmisülés felé, amit fájó szívvel napról-napra nyomon követhettek a helybeliek.

Váradi László polgármester a képviselő-testület támogatásával lépéseket tett a további állapotromlás megállítására. Tárgyalásokat folytatott a jelenlegi tulajdonosokkal, hogy milyen módon és milyen lehetőséggel szerezhetne az önkormányzat tulajdonjogot az egykori „kólagyár” területe felett.

– A többfordulós tárgyalás eredményeként elmondhatom, hogy április 8-án az önkormányzat adásvételi előszerződést kötött a tulajdonosokkal. Ennek értelmében a véglegesen kialkudott ár ellenében a gyár területe az önkormányzat tulajdonába és birtokába kerül a rajta még meglévő épületekkel és közművekkel együtt – tájékoztatta szerkesztőségünket a település vezetője. – A város ezzel az adásvétellel visszaszerezte a gyárat, a lakosság az önkormányzaton keresztül önállóan rendelkezhet felette. Bízom benne, hogy ennek az ügyletnek köszönhetően megállíthatjuk a gyártelep további romlását, elindíthatjuk felvirágoztatását.

Az önkormányzat terve, hogy a megvásárolt területen ipari területeket alakítson ki, s ennek érdekében kormányzati támogatást kér majd. Az önkormányzat jelenleg hatályos építési szabályzata alapján az egykori gyártelepen legalább tíz önálló ipari telek is kialakítható lesz 50 százalékos beépítettséggel. A hasznosítás végett Váradi László polgármester már több tárgyalást folytatott, a területekre külföldi és belföldi munkahelyteremtő vállalkozások is érdeklődnek.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 23-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában