Helyi közélet

2015.05.04. 14:29

Árvízvédelmi töltés épül Kisvarsánynál

Kisvarsány - Az Európai Unió csaknem 900 millió forint összegű pályázati támogatásából árvízvédelmi töltés épül Kisvarsány ófalui részén - közölte Tiba Péter polgármester.

Kisvarsány - Az Európai Unió csaknem 900 millió forint összegű pályázati támogatásából árvízvédelmi töltés épül Kisvarsány ófalui részén - közölte Tiba Péter polgármester.

Elmondta, hogy a két kilométer hosszú gát a Tisza áradásaitól védi majd meg a falurészt, ahol mintegy félszáz lakásban több mint százan élnek, és a településrészen található a község 18. században épült, műemléki védelem alatt álló református temploma is.

Eddig Kisvarsány-Ófalut egy nyári gát védte az árvizektől. A legutóbbi, 2001-es tiszai gátszakadás mintegy 80 millió forintos kárt okozott a falurész lakóházaiban.

Az új töltés, amely U-alakban északról és délről kerüli meg Kisvarsány-Ófalu házait, és csatlakozik a Tisza fő védvonalának gátrendszeréhez, a vízügyi szakemberek szerint teljes védelmet nyújt majd a várható árhullámok ellen.

A polgármester tájékoztatása szerint a kisvarsányi önkormányzat 896,4 millió forintos uniós támogatást kapott a gátépítéshez. Saját forrást a helyhatóságnak nem kell adnia a fejlesztéshez, a kapott összeg teljes egészében fedezi a költségeket.

A töltést egy konzorcium építi, amelynek tagja a budapesti Magyar Vízépítő Zrt., a múcsonyi Diamit Zrt. és a tatai Zöld Út Kft. Jelenleg már a gát földmunkáit végzik a három cég szakemberei, várhatóan augusztus végére fejezik be az építkezést.

Tiba Péter szólt arról is, hogy a csaknem 1100 lakosú, Tisza menti, Vásárosnaményhoz közeli településen még egy környezetvédelmi beruházást valósítanak meg, a régi hulladéklerakó-telep rekultivációját végzik. A 23 millió forintos, ugyancsak európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztés munkálatai befejezéshez közelednek.

KM, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában