Helyi közélet

2015.06.14. 15:13

Hagyományőrző Zsidó Fesztivál Kisvárdán

Kisvárda – A Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség és Kisvárda Város Önkormányzata, június 13–14–én (szombaton és vasárnap) első alkalommal rendezett színes, változatos programot.

Kisvárda – A Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség és Kisvárda Város Önkormányzata, június 13–14–én (szombaton és vasárnap) első alkalommal rendezett színes, változatos programot. Az eseménysort az elkövetkezendő években hagyománnyá szeretnénk tenni a városban. Szombaton, 13 órától zsidó gasztronómiai bemutató volt a város főterén a Városháza árkádjai alatt. Négyszáz adag sólet, amit a Magyar úti óvoda konyháján készítettek. Ötszáz szelet flódni és 15 kilogramm különböző apró sütemény, amit a Poncsák cukrászda és a Várda–Linzer Plusz Kft, Ibolya cukrászdája készített. A vendégeket a görög katolikus karitász tagjai kínálták és szolgálták ki.

Tizenhárom tabló és ereklyék

A Rétközi Múzeumban –a volt Zsinagógában– 15 órától volt a „A kisvárdai zsidóság” című kiállítás megnyitója. Köszöntőt Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere mondott. A kiállítást Néző István helytörténész nyitotta meg. A nap eseményeinek zárásaként 17 órától a Budapest Klezmer Band nagy közönségsikert aratott koncertje volt a főtéren felállított színpadon. Köszöntőt tartott s egyúttal felkonferálta a zenekart, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az első nap programján részt vett Dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Előadások és monodráma

A Fesztivál programja vasárnap délután folytatódik a Városháza dísztermében. 15 órától, a „Zsidó ünnepek és hétköznapok” címmel megrendezendő konferencián előadást tartanak: dr. Ungvári Istvánné dr. Klein Éva, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnökhelyettese, Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Davidovics László, kisvárdai származású rabbi.

Konferenciát követően a résztvevők megismerkedhetnek a zsidó étkekkel, amit kötetlen beszélgetés követ. E program helyszíne a Városháza, második emeleti tárgyalója.

A Bessenyei György Gimnázium dísztermében 17 órától volt az „Egy pesti lány” – monodráma bemutatója, a címszerepben Olasz Ágnes. Író: Förster Vera. Színpadra alkalmazta, s rendezte: Szántó Erika.

 

- Vincze Péter -

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában