Helyi közélet

2015.08.25. 09:20

Kezdhetnek félni a lakótelepi bűnözők

Nyíregyháza - Hétfőn délelőtt adták át Nyíregyházán, az Ungvár sétány 1. szám alatt azt az új közösségi rendészeti irodát, melyet a svájci–magyar együttműködési program részeként közel egymillió forintból alakítottak ki Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Zala mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Nyíregyháza - Hétfőn délelőtt adták át Nyíregyházán, az Ungvár sétány 1. szám alatt azt az új közösségi rendészeti irodát, melyet a svájci–magyar együttműködési program részeként közel egymillió forintból alakítottak ki Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Zala mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az összesen közel 182,5 millió forintos országos projekt kedvezményezettje az ORFK és megyei rendőr-főkapitányságok, célja a közösségi rendőrségi munka meghonosítása, a közbiztonság és a lakosság biztonságérzetének, valamint a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése.

Az év végéig tart

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: a tizenegy emeletes társasház egyik szolgálati lakásában alakították ki az irodát annak érdekében, hogy az önkormányzat segítse azt a Nyíregyházán is sikeresen működő közösségi projektet, amit a Belügyminisztérium év végéig meghosszabbított.

– Ez egy komplex együttműködés, a polgárőrség, a közterület-felügyelet is segíti a rendőrség munkáját. Az irodában közösségi rendőrök teljesítenek szolgálatot és fogadják folyamatosan az ügyfeleket – ismertette dr. Kovács Ferenc.

Dr. Illés László alezredes, a nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője hozzátette: valamennyi kollégájuk mobiltelefonos és internetes hozzáféréssel rendelkezik, elég a szóróanyagokban található elérhetőségeken felvenni velük a kapcsolatot.

– Nincs olyan területe az életnek, ahol ne tudnának segítséget nyújtani a munkatársaink: családi és szociális problémáktól iskolakezdéssel járó gondok megoldásán keresztül a bűnmegelőzésig mindenre kiképezték a közösségi rendőröket. Reméljük, hogy az emberek bizalommal fordulnak majd hozzájuk.

Kérdésünkre, hogy Jósavároson kívül tervezik-e hasonló iroda kialakítását, dr. Kovács Ferenc kifejtette: ez nagyban függ attól, hogyan folytatódik az országos projekt. Egyelőre december 31-éig tart a rendőrséggel közös program.

– Biztos vagyok benne, hogy ha lesz ilyen igény, akkor megtaláljuk a lehetőséget arra, hogy a város más pontjára is telepítsünk hasonló irodát.

Megkeserítik a környéken lakók életét

– Nagyon örülök, hogy az iroda ebbe a házba került, így közelről felügyelhetik a lakók biztonságát, ugyanis nem minden környéken élő tartja be az együttélés szabályait. Ez sokak életét keseríti meg – jelentette ki dr. Horváthné dr. Veisz Katalin önkormányzati képviselő.

– Úgy gondolom, hogy az Ungvár sétány 1. szám alatti lakók biztonságérzete nőni fog, és javul az életminőségük is.

– Újabb lépést tettünk a közösségi rendészet megerősítésében azáltal, hogy infrastrukturális feltételeket is biztosítottunk számára – mutatott rá Halkóné dr. Rudolf Éva. Az önkormányzati képviselő hozzáfűzte: a lakótelepeken koncentráltabb a bűnözés, ezért ezek a városrészek nagyobb odafigyelést igényelnek. A legjobb időpontban nyílt meg az iroda, hiszen hamarosan újabb iskolaév kezdődik, és a szülők számára is megnyugtató a közösségi rendőrök jelenléte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában