Helyi közélet

2015.09.15. 16:19

Csak óvatosan a szabadtéri tűzgyújtással!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az év eddig eltelt időszakában a több mint ezerkétszáz tűzesetből hétszázhatvannégy esetben szabadtéri, azaz vegetációs tűzesetekhez vonultak a tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az év eddig eltelt időszakában a több mint ezerkétszáz tűzesetből hétszázhatvannégy esetben szabadtéri, azaz vegetációs tűzesetekhez vonultak a tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Kedden napközben is több szabadtéri tűzesethez vonultak a lánglovagok megyeszerte. Egy kilométer hosszan a nádas égett kedden délelőtt Szalmaváros külterületén. A csengeri önkormányzati- és a tyukodi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A töltésparton kapott lángra háromszáz méter hosszan a száraz aljnövényzet kedden délután Tuzséron, a Tölgyes utcában. A záhonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói kéziszerszámokkal akadályozták meg a lángok továbbterjedését.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. Az elmúlt időszakban több esetben a tűzgyújtás veszélybe sodorta mások anyagi javait, ezekben az esetekben hatósági eljárás indult. Az eljárások során minden esetben vizsgálják, hogy a tulajdonos vagy a földhasználó a tűz megelőzése és továbbterjedése érdekében az érintett földterületen betartotta-e a művelési ágazatnak megfelelő követelményeket.

Amennyiben a hatóság vizsgálata során hiányosságot, szabálysértést észlel a földterület használójával, vagy tulajdonlásával szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A vizsgálat kiterjed nemcsak a tűz keletkezésével érintett, hanem a vele szomszédos műveletlen, a tűz terjedését elősegítő területekre is. A hatóság a gondatlan tűzokozóval szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kötelezett, melynek legkisebb mértéke a tűzoltói beavatkozás függvényében, beavatkozás nélkül százezer forint, tűzoltói beavatkozás esetében kettőszázezer forint.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik