Helyi közélet

2015.09.13. 15:06

Turistákból zarándokok

Újfehértó - A pedagógusok elsődleges célja a Vatikán látnivalóinak és a Szentföld ereklyéinek megismerése volt.

Újfehértó - A pedagógusok elsődleges célja a Vatikán látnivalóinak és a Szentföld ereklyéinek megismerése volt.

Olaszországi zarándoklaton vett részt a közelmúltban az újfehértói KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola tantestülete.

Nyüzsgő forgatag

– Az utazás első állomása Velence volt, ahol a Dózse-palotát és a Szent Márk-székesegyházat tekintettük meg. Gondoláról megcsodáltuk a vízre épült város impozáns épületeit és a Canal Grande nyüzsgő forgatagát – mesélte lapunknak a pedagógusok élményeit Buczkó Ágnes, az oktatási intézmény igazgatója. – A következő napokat az örök városban, Rómában töltöttük, ahol bejártuk az ókori világhatalom jelképes helyeit. A Palatinus-dombon és a Forum Romanumon felidéztük az egykori római polgárok szokásait és életvitelét.

– A hatalmas amfiteátrumban meggyőződtünk annak a mondásnak az igazáról, mely szerint ameddig áll a Colosseum, addig áll Róma és a világ is. Mivel egyházi iskolában dolgozunk, zarándoklatunk elsődleges célja a Vatikán és a Szentföldről származó ereklyék megismerése volt. A Szent Péter-bazilika az apostol kivégzésének a helyszínén áll. Megrendítő érzés volt a monumentális épületben, az apostol sírja fölött imádkozni.

Térdelve és imádkozva

– A Laterani Székesegyház a mindenkori pápa főtemploma, ahol Péter és Pál apostolok fejereklyetartója található. A Szentlépcsőn egykor Jézus Krisztus állt, Pilátus ítéletére várva, a lépcsőn most csak térdelve és imádkozva lehet végigmenni – folytatta beszámolóját a középiskola vezetője. – A Santa Maria Maggiore-templom őrzi annak a jászolnak a maradványait, amelyben a Megváltó Kisded feküdt Betlehemben. A Szent Kereszt-templomban látható a töviskorona két tövise, az egyik szeg és a kereszt egy része. A Vatikáni Múzeum felbecsülhetetlen kincseket rejt magában, és itt található az a kápolna is, amelyben a pápaválasztás történik. A kápolnát Sixtus pápa megrendelésére Michelangelo festette több éven át, hanyatt fekve – a bibliai jelenetek sokaságát szemlélve részeseivé válhattunk ismételten a teremtés és a gondviselés csodájának.

– A zarándoklatok célja, hogy ha valaki még turistaként is vág neki az utazásnak, haza már zarándokként térjen. Tantestületünk tagjai átélték ezt a változást – tette hozzá befejezésül Buczkó Ágnes.

KM


A nagyhatalmú őrangyal

Róma után San Giovanni Rotondo városába, Pio atya nyughelyére érkeztek az újfehértói zarándokok. A szentéletű pap – aki évtizedeken át magán viselte a Megváltó szent sebeit – a következő kinyilatkoztatást tette: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őr­angyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában