Helyi közélet

2015.10.05. 07:21

Közeleg a "csendes gyilkos" ideje

Nyíregyháza - Kéménytűz, füstmérgezés, robbanás és szén-monoxid-mérgezés - nyakunkon a fűtési szezon.

Nyíregyháza - Kéménytűz, füstmérgezés, robbanás és szén-monoxid-mérgezés - nyakunkon a fűtési szezon.

– Kéménytűz, füstmérgezés, robbanás – sorolja a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a fűtési szezon további veszélyeit. Dóka Imre számszerűsítette is a tavaly történt eseteket: kéménytűzhöz a megyében 80 alkalommal vonultak a tűzoltók, míg 24 szén-monoxid-mérgezéses esetük volt, melyből 13 a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén történt.

Bár a hűvösebb időben egyre több otthonban kezdenek el fűteni, még nem késő a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt, szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő és fűtőberendezéseket.

– A nem rendeltetésszerű használat miatt jelentős anyagi kár is érheti a fogyasztót, súlyos sérülésekkel járó tűz is keletkezhet, de nem ritka a robbanás sem – mondta Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

– Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan rendszerekben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljesen kiküszöbölhetőek – említette a szóvivő.

A szabálytalan kivitelezés is okozhatja azt, hogy az égéstermék visszaáramlik.

– A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt gyakrabban kell javítani és rövidebb idő alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani – mondta Dóka Imre. Mindez megelőzhető, ha megfelelő minőségű termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el – hangsúlyozta.

– A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Ezt a munkát is minden esetben bízzuk szakemberre – mondta Dóka Imre.

A fűtési szezonnak a kéménytüzek is a negatív velejárói. Ezeket is megelőzhetjük, ha az ellenőrzésre érkező kéményseprőket beengedjük. Ők a füstelvezetőknél az égéstermékek lerakódását nézik.

Évente, félévente

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéhez tartozó 31 településre kéménytűzhöz tavaly 12-szer riasztották a tűzoltókat. Ezekben az esetekben főleg a vegyes tüzelésű kazánok okoztak problémát.

– A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában. A kémények állapotát gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenőriztetni – nyilatkozta korábban lapunknak Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az egészség megőrzése és a hatékonyság megtartása miatt el kell végezniük a szén-monoxid-mérést is. A kéményseprőknek tisztítaniuk kell a bekötő csöveket, ellenőrzik a műszaki biztonsági vizsgálat elvégzését.

– A legtöbb szén-monoxid-mérgezés a gáztüzelésű készülékeknél van. Méréssel szükséges kontrollálnunk, hogy van-e elegendő levegő-utánpótlás, kerül-e megfelelő mennyiségű friss levegő az eltávozó füstgáz helyébe.

A szén-monoxid

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló, a levegőnél könnyebb gáz, így gyakorlatilag észrevehetetlen. Ezért sokszor már csak akkor gyanakodnak jelenlétére, amikor baj van. Nagyon fontos, hogyha fejfájás, szédülés, hányinger lép fel, vegyük komolyan a mérgezés lehetőségét, nyissuk ki az ablakokat, menjünk friss levegőre, mert a tiszta levegő is segít a vérben lekötött szén-monoxid távozásában, és enyhülhetnek a tünetek.

Pozitív és negatív lista

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendszeresen elvégzi a szén-monoxid-mérők ­ellenőrzését. Minden esetben a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékeket vizsgálják.

A szakemberek arra kíváncsiak, hogy a készülékek megfelelően működnek-e, ha kiderül, nem biztonságosak, akkor a termékek további forgalmazását is betiltják.

Ha valaki most dönt úgy, hogy beszerzi a szén-monoxid-mérőt, érdemes hatóság honlapján megnézni, mely mérők kerültek a pozitív, azaz a biztonságos készülékek listájára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában