Helyi közélet

2015.10.18. 15:15

Megbízható árvízvédelem a Beregben

Tiszaszalka - Átadták a beregi tározó fontos láncszemét, a megújult tiszaszalkai szivattyútelepet és az új raktárakat.

Tiszaszalka - Átadták a beregi tározó fontos láncszemét, a megújult tiszaszalkai szivattyútelepet és az új raktárakat.

Bodnár Gáspár, a Fetivízig igazgatója a pénteki átadás-átvétel alkalmával kiemelte: – A komplex vízgazdálkodási rendszer nem csupán a vízbőség, s így az áradások kezelésére alkalmas, de a vízhiány pótlására is lehetőséget nyújt. Ez utóbbi különösen az ideihez hasonló aszályos időben fontos.

Ónodi János szakaszmérnök fontos momentumokat említett a létesítményről. A tározó 59 négyzetkilométer tározófelülettel, 58 millió köbméter víz befogatására alkalmas.

Rendkívüli áradáskor a vízszintet Záhonyig akár 45 centiméterrel képes csökkenteni. A Tiszát Tarpánál, a 2001-es gátszakadás helyén épített hatlyukú beeresztő zsiliprendszeren keresztül csapolják meg, s a leeresztés a jándi háromlyukú zsiliprendszeren keresztül történik. S hogy mindez ne tartson hónapokig, azon részben Tiszaszalkánál, részben pedig a lónyai fióktározó megépítésével segítettünk, melynek 12 millió köbméter a kapacitása. Ezekkel a leeresztés 20-25 napra csökkenthető. Ezeken kívül mintegy 65 kisebb műtárgy (zsilipek, átereszek), s mintegy 62 kilométer csatorna is épült.

A tiszaszalkai szivattyútelep rekonstrukciója mellett – a szociális blokkal együtt – új raktárakat is építettek a tározó létesítményeinek üzemeltetéséhez szükséges eszközök biztonságos tárolására.

Minden egy helyen

Többek között 19 mobil szivattyút és a hozzájuk tartozó csőszerelvényeket, négy rézsűkaszagépet, egy MTZ-800 típusú erőgépet a hozzá tartozó bálázóval, pótkocsival, hótolóval, tárcsával, szárzúzóval, rotációs kapával, tárcsás kasza szerelvényeivel, targoncával együtt itt helyezik el. Emellett már raktáron van az ötven kilométernyi új tározótöltés füvesítéséhez szükséges fűmag is, melyet hamarosan kiszórnak.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában