Helyi közélet

2015.12.11. 18:02

A harctéren is volt ajándék

Nyíregyháza - Dohányt, pipát, cigarettát, szipkát, bicskát kaptak a huszárok.

Nyíregyháza - Dohányt, pipát, cigarettát, szipkát, bicskát kaptak a huszárok.

Az állásháborúk idején az 1915. év karácsonyát lengyel földön, a Prip­jaty-mocsarakban töltötték a nyíregyházi huszárok. Máriássy László főhadnagy így örökítette meg e szent napokat naplójában:

„December 24. Második harctéri karácsony. Egy kis karácsonyfát csináltunk, ami bizony nagyon is hadi fa, hiszen a színes rongyokon és papírokon kívül, csak öt gyertya, pár cigaretta és tábori lap van rajta. Mégis úgy meg voltunk hatva mind a négyen, hogy egész este ki sem nyitottuk a szánkat. Hazagondoltunk! Bizony szomorú ez, hogy ezt az estét is távol kell tölteni az én jó szüleimtől és testvéreimtől. Annyira szomorú, hogy inkább nem is írok róla.

Megható volt, mikor századom köszönteni jött küldöttsége zsoltárokat énekelt a kis fa körül. Késő este az ajándékokat hozó szekér is megérkezett. Dohányt, pipát, cigarettát, szipkát, bicskát, erszényt, szappant, füstölt húst, kolbászt, rumot és más apróságot kaptak embereim. Mi egy sonkát, három üveg pezsgőt, teát, süteményt, cukrot, hal- és főzelékkonzervet, meg karácsonyfadíszt kaptunk. December 25. Most már szép karácsonyfát csinálhattam derék századomnak, csak úgy csillog a díszektől és gyertyáktól. Azért mégis kedvetlenek vagyunk mindnyájan, mert elrontja ünnepünket, hogy itt kell hagyni jó állásainkat. Miért dolgoztunk ennyit?”

S az ünnep még el sem telt, karácsony másnapján, december 26-án Máriássy főhadnagy százada szedte a sátorfáját, a jól kiépített állásait otthagyva egy másik, újonnan érkezett huszárszázadnak, új helyre indult, s kezdte elölről munkáját, új lövészárkokat ástak, új fedezékeket építettek, s azokban várták, hogy mit hoz az 1916. esztendő.

Bene János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában