Helyi közélet

2015.12.19. 11:27

Karácsonyi rabszolgavásár Nyíregyházán

Nyíregyháza - Provokatív flashmobbal kívánta felhívni az emberek figyelmét az Anthropolis Egyesület a modern-kori rabszolgaság fontosságára szombat délelőtt Nyíregyházán, az Országzászló téren.

Nyíregyháza - Provokatív flashmobbal kívánta felhívni az emberek figyelmét az Anthropolis Egyesület a modern-kori rabszolgaság fontosságára szombat délelőtt Nyíregyházán, az Országzászló téren.

A modern kori rabszolgaság globális jelenség, világszerte 36 millió, hazánkban 36 ezer áldozat várja a felszabadítását.

– Elmondom az év ajánlatát, amitől gyökerestől megváltozik az élete!

– Siessen, mert még karácsonyi ajándékot kell vennem a férjemnek!

– Akkor egy lépést se menjen tovább, mert ennél jobbat úgysem kap máshol! Akciós a biorobot, soha többet nem kell takarítania, főznie, megcsinálja a ház körüli munkákat is, ha pedig szépen felöltözteti és kiállítja az utcasarokra, még az árát is visszahozza – ilyen és ehhez hasonló párbeszédekkel kezdődött szombaton az Országzászló térre szervezett Karácsonyi rabszolgavásár. A provokatív megmozdulással a modern kori rabszolgaságra kívánta felhívni az emberek figyelmét az Anthropolisz Egyesület, mely az ország négy pontján, Nyíregyházán, Miskolcon, Kecskeméten és Budapesten az Időtlen rabszolgaság? projekt részeként többek között a prostitúció, csicskáztatás, uzsorázás és az emberkereskedelem ellen emel szót. A karácsonyi vásárok közelében tartott performansz keretében színészek és önkéntesek bevonásával lehet licitálni a rabszolgákat alakító önkéntesekre.

Az egyszerre zavarba ejtő és figyelemfelkeltő akció látványos és rendhagyó módon világít rá a globális problémára, mely világszerte több mint 36 millió, hazánkban pedig csaknem 36 ezer embert érint.

– A rabszolgaság az az állapot, amelyben egy személyt a fogva tartója vagy fogva tartói tulajdonnak tekintenek és ellenőrzés alatt tartanak, jogait súlyosan korlátozzák. A hazai kutatások alapján főként prostitúcióban, adós, ház körüli, háztartási és szerződéses rabszolgaként élnek az áldozatok, köztük elsősorban nők és gyermekek, egynegyedük 18 évesnél fiatalabb – mondta el lapunknak Mihalkó Viktória, az egyesület munkatársa, Kiderült: a legveszélyeztetettebbek a nők, a gyermekek, a mélyszegélységben élők és egyes kisebbségek tagjai. Ugyanakkor nem feltétlenül kell ezekhez a csoportokhoz tartozni az áldozattá váláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában