Helyi közélet

2016.02.24. 14:58

Akinek a Tűzoltóság nemcsak egy szakma

Nyíregyháza - Kruppi István tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztályvezetője huszonöt éve szerelt fel, azóta folyamatosan fejleszti tűzoltói tudását és tapasztalatát.

Nyíregyháza - Kruppi István tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztályvezetője huszonöt éve szerelt fel, azóta folyamatosan fejleszti tűzoltói tudását és tapasztalatát.

A tűzoltók oktatásában aktívan részt vesz és a szakmai versenyeken felkészítőként és bíróként is közreműködik. Több katasztrófahelyzet elhárításában kárhelyszíni vezetőként irányította a mentési és kárfelszámolási folyamatokat.

Az alezredes már megjelenésre is magabiztosságot mutat, így bárki biztonságban érezheti magát jelenlétében. Huszonöt éve szerelt fel Nyíregyházán, beosztott tűzoltóként indult pályafutása, hét év alatt végigjárta a ranglétrát és az akkori Tűzoltási és Műszaki mentési Osztály vezetője lett. Jelenlegi beosztását 2012. áprilisától tölti be.

Szakmai hírneve hamar bejárta a megyét, hiszen nyíregyházi vezetőként a szabolcsi megyeszékhelyhez tartozó harminchárom településen már ismerték, megyei vezetőként pedig az igazgatósághoz tartozó négy hivatásos, három katasztrófavédelmi őrs, hat önkormányzati és harmincegy önkéntes tűzoltóság beosztottai is kellő szakmai tiszteletét vívta ki az elmúlt évek során. Nem csoda, hiszen közel ötszáz tűzoltót képzett ki, volt, hogy a szomszédos megyékből is küldtek kiképzésre hozzá lánglovagokat. Az általa kiképzett emberekből pedig ma már többen vezető tisztséget töltenek be.

A főügyeleti osztályvezető sokoldalú tapasztalatokkal bír, mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Tűzoltói hivatásával egy időben szerezte meg a szükséges tűzoltási és műszaki mentési képesítéseket. Előbb a tűzoltótiszt-helyettesi-, majd a zászlósképzőn és a tűzoltó technikusképzőn szerzett megfelelő elméleti és gyakorlati ismereteket. Két diplomát is szerzett, előbb a Nyíregyházi Tanárképzőn, majd a Debreceni Egyetem levelező tagozatán.

A munkájában elért eredményeket 2008-ban Tűzoltósági Tanácsos címmel ismerték el.

Mint mondja, legnagyobb sikere, hogy a hétköznapokban is látja azon beosztott kollégák sikereit, akiket ő tanított. A három gyermekes családapa legidősebb fia, a huszonhét éves Gergő a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója. A tűzoltó hagyományokat pedig a 14 éves legkisebb gyermeke, Kristóf is folytathatja- tette hozzá Kruppi István. A főügyeleti osztályvezető rengeteg történetet átélt, amelyből a családi asztalnál a felesége és tizennyolc éves lánya is osztozhat – mondja szakmájának és hivatásának élve az alezredes.

- Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában