Helyi közélet

2016.03.01. 16:24

A fenntarthatóság útján a nyíregyházi cég

Nyíregyháza - A vállalat azon dolgozik, hogy hazánk eleget tudjon tenni az unió energiahatékonysági elvárásainak.

Nyíregyháza - A vállalat azon dolgozik, hogy hazánk eleget tudjon tenni az unió energiahatékonysági elvárásainak.

A régió cégvezetői és az önkormányzati szféra képviselői számára egy igazán előremutató szakmai konferenciát szervezett hétfőre a Szállási úton működő Euroadvance Kft. Az egész napos fórum előadásainak középpontjában a fenntartható fejlődés, az energiahatékonyság és a környezetvédelem állt. Az esemény házigazdája, a társaság ügyvezetője előadásában ismertette azokat a fejlesztéseket és szolgáltatásokat, melyeket egy konzorcium részeként a fenntartható fejlődés érdekében nap mint nap elvégeznek, és igény szerint más vállalkozások és önkormányzati vezetők számára is képesek kézzel foghatóvá tenni.

Duális képzés

– Cégünk leszerződött a Nyíregyházi Egyetemmel, így a duális képzés keretein belül hat hallgató a közeljövőben munkába állhat nálunk, és (többek közt) megismerkedhet a központi épület tetejére felszerelt napelemes cellák működésével, ahogy az energiaültetvényünkkel, valamint a brikettel fűtött kazánunkkal is – mondta Szuhóczky Gábor, aki szerint az általuk üzemeltetett napelemes rendszer háromnegyed év alatt megtermelte azt az energiamennyiséget, melyet azelőtt egy év alatt sikerült előállítaniuk. Hozzátette: tévhit, hogy a napelemek a legnagyobb melegben érzik jól magukat, azaz akkor termelik a legtöbb energiát.

– Tizenöt Celsius-fok körüli napos időben dolgoznak a legnagyobb hatásfokon – említette a kft. ügyvezetője, aki szerint egy ilyen rendszer jó befektetés is, hisz ő maga is visszakap pénzt a szolgáltatótól.

Szuhóczky Gábor külön kiemelte: a jövőben érdemes kihasználni a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, ahogy a biomasszával fűthető kazánok szerepe is előtérbe kerülhet.

– A mi telephelyünkön három hónapja napraforgóhéjból préselt brikettel fűtünk – jegyezte meg Szuhóczky Gábor, aki előadásának végén két, a fenntartható fejlődés szempontjából pozitív példát is említett. Az egyik a ramocsaházi biomasszával fűtött kazán, a másik pedig egy svájci gyakorlat.

– Ott a társasházak tetejére szélkerekeket szerelnek, melyek a lépcsőház áramellátását biztosítják.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 1-jei számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában