Helyi közélet

2016.05.27. 09:46

Nyeregben lehetünk a töltésen is Csengertől egészen Záhonyig

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha a tervezett szakaszok is elkészülnek, Csengertől akár Záhonyig el lehet majd jutni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha a tervezett szakaszok is elkészülnek, Csengertől akár Záhonyig el lehet majd jutni.

Lukovics Bertalan, Csaroda korábbi (nyugalmazott) polgármestere képzeletben végigkalauzolt bennünket a tavaly átadott Beregi-tározó töltésén megépült, mintegy 50 kilométer hosszú kerékpárúton.

Az országhatár irányába

Ha Gergelyiugornyán pattanunk bringánk nyergébe, és elindulunk az országhatár irányába, elsőként Tákoson érdemes megpihenni, ahol van látnivaló bőven. Feltétlen meg kell nézni belülről is a történelmi templomot, a híres „Mezítlábas Notre Dame-ot”. A mesébe illő kis téren a látogatók szeme láttára készül a világhírű beregi keresztszemes hímzés, persze érdemes megtekinteni a gyűjteményt is.

Innen egy kőhajításnyira van Csaroda, ahol ugyancsak a középkori templom a látnivaló a maga csodás freskóival, a műemlék jellegű környezet is figyelemre méltó. Nemrég fejezték be a tó rekonstrukcióját, melynek partján a hűs lombok alatt igazi a felfrissülés. A település előnyére vált az árvíz utáni újjáépítésen túl a központ rendezése, mely emberközelibbé, barátságosabbá tette Csarodát. Három panzióban is megszállhat, aki nem rohan tovább.

Márokpapiban ugyancsak a középkori, az 1300-as évek elején épül templomot érdemes felkeresni, tavasztól őszig páratlan virágkavalkádban gyönyörködhetnek az idelátogatók. Majd a kuruc hagyományairól, a szilvalekvárjáról, -pálinkájáról, szárazmalmáról, szőlőhegyéről híres Tarpa következik a töltésen, melyet – azt hiszem, nem kell külön bemutatni. Itt elérjük a hatalmas vízbeeresztő, betápláló zsiliprendszert, melynek egyedülálló látványa lenyűgöző.

Tivadar következik, a Tisza-part, ahol csobbanni kedvező időben kiváló, Gulácson és Jándon át érünk vissza a kiindulópontra, Gergelyiugornyára. Közben gyönyörködhetünk az érintetlen táj szépségében, mely így is marad, hiszen az árapasztó vésztározó területén belül tilos – többek között – a fairtás is. Bár itt senki sem kívánja, de ha valaha el kell árasztani a területet, hogy megmeneküljenek a beregi települések, a leeresztés után mintegy 10 millió köbméter víz maradna a mélyedésekben, csatornákban, a vizes élőhelyeken – tudtuk meg alkalmi idegenvezetőnktől, Lukovics Bertalantól.

Csengertől Záhonyig

Ha a tervezett szakaszok (a grafikán sárgával jelölve) is elkészülnek, kerékpárunk nyergében ülve Csengertől akár Záhonyig el lehet majd jutni anélkül, hogy szívnánk az országút benzingőzös levegőjét.

KM-GYL, LTL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 27-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában