Helyi közélet

2016.06.30. 16:49

A megyei közgyűlés tagjai 10-10 ezer forintott ajánlottak fel a károsultaknak - volt, aki 50-et

Nyíregyháza - Ahogy az várható volt, a megyei közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén az egyik főtéma a június 21-ei viharkár volt.

Nyíregyháza - Ahogy az várható volt, a megyei közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén az egyik főtéma a június 21-ei viharkár volt. A jégveréssel, viharral érintett épületek száma megközelíti az ezret, a kár nagysága pedig a 400 millió forintot – mondta Lipők Sándor miniszteri biztos, Kemecse polgármestere, aki példaértékűnek nevezte a károk felszámolása, felmérése és enyhítése során tapasztalt összefogást.

A testület elfogadta azt a felterjesztést, amelyben leírják, hogy a kialakult krízishelyzetben az érintett településen élők saját erőből nem tudják a keletkezett károk helyreállításának költségeit fedezni, ezért a magántulajdonú lakott ingatlanoknál állami támogatást kérnek a munkálatokhoz.

A felterjesztéshez csatolnak egy kísérőlevelet arról, hogy a megyei közgyűlés saját költségvetési tartalékából 200 ezer forint segítséget nyújt a jég- és viharkárt elszenvedetteknek, s azt is: a megyei közgyűlés tagjai tisztelet díjukból 10-10 ezer forintot ajánlottak fel, hogy a viharban legnagyobb kárt elszenvedett Rozsályt támogassák, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a saját támogatási összegét méltányosságból 50 ezer forintra emelte.

Megtartani a szakembereket

A közgyűlésen elfogadták azokat a tájékoztatókat, melyek a vasúti és a közösségi közlekedés helyzetéről, az agrárgazdasági kamara, illetve a megyei kereskedelmi és iparkamara tevékenységéről szóltak. Ez utóbbi kapcsán alakult ki a leghosszabb eszmecsere, s abban mindenki egyet értett, vissza kell adni a szakmunkások becsületét, és olyan gyakorlatorientált szakképzésre van szükség, ami valós szakmai tudást jelent.

– Egy jó szakmából meg lehet élni, a mesteremberekre mindig szükség lesz – hangsúlyozta Pekó László és hozzátette: a diplomát később is meg lehet szerezni. A kamara megyei elnöke elmondta, szervezetként bár vannak jogosítványaik, önmagukban nem tudnak tenni az egyre riasztóbb mértékű szakemberhiány ellen, de közösen elérhetik, hogy szakmát tanulni ne legyen „szégyelni való”, és itthon tudjuk tartani a legjobbakat.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában