Helyi közélet

2016.07.27. 07:52

Jégkár: "Mindenki el van keseredve, tanácstalanok vagyunk mi, polgármesterek is"

Zajta, Rozsály, Nagyhódos - Több mint egy hónap eltelt már a háztetőket és az ültetvényeket pusztító jégeső óta, azonban a Szatmárban, közelebbről az Erdőháton élő emberek kilátástalannak tartják jövőjüket.

Zajta, Rozsály, Nagyhódos - Több mint egy hónap eltelt már a háztetőket és az ültetvényeket pusztító jégeső óta, azonban a Szatmárban, közelebbről az Erdőháton élő emberek kilátástalannak tartják jövőjüket.

Kilátástalan helyzetben

– Sok házat még most is fekete fólia takar. Vártuk a kormány múltheti ülését, hogyan döntenek a jégeső sújtotta terület támogatásáról, azonban semmilyen információ nem jutott el hozzánk – vázolta fel a jelenlegi helyzetet elkeseredetten Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere. – A biztosítók egymásnak ellentmondó kifizetésekről döntöttek. Volt társaság, amelyik korrekten fizetett, de olyan is akadt, amelyik csak 40–50 ezer forintot adott, de hát ez az összeg festésre is kevés, nemhogy a tető felújítására.

– Mindenki el van keseredve, s ami a legszörnyűbb, nem tudunk mit mondani az embereknek, tanácstalanok vagyunk mi, polgármesterek is – folytatta Zajta első számú embere. – Voltunk Budapesten a Belügyminisztériumban, a miniszterelnökségnél, s úgy jöttünk onnan haza, hogy lesz valami javulás, kapunk támogatást. A kormányhivatal munkatársai is nagy lendülettel felmérték a károkat, aztán már a kutya sem foglalkozik velünk – áradt a sok panasz Kosztya Zoltánból. – Van, aki hitelt vett fel a tető megcsinálására, csakhogy a veteményét is elverte az eső, nem tudja miből fizetni a részleteket, ráadásul hamarosan kezdődik az iskola. Kilátástalan a helyzetünk. Ha nem érkezik időben segítség, szörnyű világ vár ránk, kitaszítottnak érzik magukat a térség lakói – tette hozzá.

Döcög a lakosság ügye

Rozsály polgármestere, Sztolyka Zoltán is azon a véleményen van, hogy jó lenne már, ha végre valami érdemleges történne. – Amikor elvert bennünket a jégeső június 21-én, akkor éppen a labdarúgó-Európa-bajnokság volt a legfontosabb esemény, most pedig a hivatalokban, a minisztériumokban a szabadságukat töltik a dolgozók. Sokat vártunk az elmúlt heti kormányüléstől, de éppen akkor volt a Visegrádi 4-ek csúcstalálkozója, így kevés miniszter vett részt az ülésen, nem született fontos döntés. A Belügyminisztérium vállalta az önkormányzati és az egyházi épületek helyreállítását, tulajdonképpen a lakosság támogatásának ügye döcög.

A károkat a kormányhivatal munkatársai felmérték, az adatokat elküldték a miniszterelnökséghez, úgy gondolom, a vita most azon megy, hogy melyik minisztérium vállalja fel a lakosság támogatását. Nagyon fontos lenne már, hogy végre döntés szülessen a lakosság megsegítéséről.

Muszáj a tetőt megcsinálni

Zajta és Rozsály vezetőjének szavait csak megerősíteni tudja Krakkó Adolf, Nagyhódos polgármestere.

– Várjuk a segítő egyedi kormányhatározatot, hogy milyen támogatást kapnak azok, akiknek nem volt biztosításuk. A felrakott fekete fóliák nem jelenthetnek végleges megoldást, muszáj a tetőket megcsinálni. Az egyik idős néninek a padlásán volt a fólia, de a víz megtalálta az utat lefelé a lakásba. A polgármesteri hivatalról leszedett fóliát tettük végül a még tetőn lévő, széttöredezett palákra. Kérdés az is, vajon a fólia mennyi ideig tud ellenállni szikrázó napsütésnek, a zuhogó esőnek.

KM-MML


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Viharfelhők keringenek fölöttünk, s keleten a jégkárosultak többsége még mindig csak vár a segítségre.

Rozsály – Bár a napok megállíthatatlanul peregnek, Rozsályban nehezebben telik az idő a múlt keddi hatalmas jégverés óta. Az utcákat járva mindenfelé lefóliázott tetőket és gondterhelt arcokat látni. A kár hatalmas, az emberek pedig egyre kevésbé bizakodnak, amin a hétfői égszakadás sem segített.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szörnyű károkat okozott a jégeső. A katasztrófavédelem légi fotói többet elmondanak minden szónál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Golf és teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, ahogy az emberek mesélték, mintha öntötték volna a felhők közül. Iszonyatos pusztítást végzett, leverte a cserepeket a házakról és összetörte az autókat. Csak azért nem sérült meg senki, mert a jégeső hajnalban volt, amikor legtöbben még aludtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában