Helyi közélet

2016.08.04. 07:20

A hallgatók örök dilemmája: koli, albérlet vagy saját lakás? Lássuk a nyíregyházi árakat!

Nyíregyháza - A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése óta megugrott az érdeklődés a kiadó lakások iránt, és ezzel együtt az árak is jelentősen emelkedtek. Örülhet az a diák, aki még megfizethető áron talál szobát. Körképünkben az „Albérletbe költözzek, lakást vegyünk vagy legyek kollégista?” örök dilemmába pillantunk be.

Nyíregyháza - A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése óta megugrott az érdeklődés a kiadó lakások iránt, és ezzel együtt az árak is jelentősen emelkedtek. Örülhet az a diák, aki még megfizethető áron talál szobát. Körképünkben az „Albérletbe költözzek, lakást vegyünk vagy legyek kollégista?” örök dilemmába pillantunk be.

– Augusztus közepén kezdik el keresni a főiskolások és egyetemisták az albérleteket. Az olcsóbbakat magánúton egy-két nap alatt kiadják, az ingatlanirodába azokat szokták „behozni”, amelyek nehezen kiadhatóak – tájékoztatta lapunkat Tanyik Márti.

Az Otthon Centrum munkatársa szerint magánúton Nyíregyházán szerencsés esetben ki lehet fogni 30–40 ezer forintos albérleteket. Ezek általában szoba-konyhás garzonok, vagy rosszabb állapotú, bútorozatlan 1+1-es lakások. Hozzátette: a megyeszékhelyen inkább az 50–80 ezer forintos albérletek a jellemzőek.

– Alapvetően a mostani trend az, hogy kevés az albérlet, nincs kínálat. Aki csak teheti, egyedül vesz ki lakást, akik kevesebbet tudnak rászánni, azok inkább többen költöznek össze. Egy háromszobás lakást meg lehet ­szerezni akár 70 ezer forintért, három bérlő esetén így szerényebb az egy főre eső költség.

Amelyik szülő megteheti, inkább lakást vesz a gyermekének, majd ha végez, eladja az ingatlant. A jelenlegi árakról elmondta: egy 21 négyzetméteres garzont 5,2 millió forint körül lehet kapni, egy 25 négyzetméterest már 6,5 millió forint körül, míg az egy plusz egy szobás lakások piaci értéke 7,5–12 millió forint között van Nyíregyházán, az elhelyezkedéstől függően.

A szakember a debreceni ingatlanárakról is beszélt lapunknak: ott egy 35 négyzetméteres lakást 70–90 ezer forintért adnak ki, egy 40 négyzetméter fölötti ingatlan bérleti díja 100–200 ezer forint között mozog.

Koli és ingázás kizárva

– Elképesztőek az árak és a kínálat is gyér – így foglalta össze Nagy Zsuzsanna a debreceni helyzetet. Amilyen nagy öröm volt, hogy a fiát felvették a Debreceni Egyetemre, most épp akkora fejtörést okoz a családnak, hol lakjon a gyerek.

– Azt eldöntöttük, hogy a kollégium kizárva, és az ingázás sem alternatíva. Az egyetem közelében már nem is nagyon kínálnak kiadó kis lakást, de kicsit messzebb is havi 70 ezer forintról indul az albérletár, ami szerintem vetekszik a fővárosi díjakkal.

Zsuzsa azt mondja, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy van egy kétszobás nyíregyházi ingatlanuk, amit ha el tudnak adni, akkor annak az árából a cívisvárosban vennének egy másikat, s véget is érne a „lakáshajsza”.

– Ez így elsőre jól hangzott, csak az itteni kereslet még nem ért el a mi lakásunkig, és ha 12 millióért sikerülne is eladni, egy ugyanilyen 50 négyzetméteres, viszonylag elfogadható, jó helyen lévő debreceni lakás 5-6 millióval kerül többe – világít rá a két megyeszékhely árai közötti különbségre a kétgyermekes családanya. Azt már többen megkérdezték Zsuzsától, nem adná-e ki albérletbe a sajátját, hisz abból fedezhetné a fia lakásbérlését, de a családi kupaktanács úgy döntött, ebben túl sok a rizikó.

Egyelőre marad a telefonálgatás, még van néhány hetük, hogy megoldást találjanak.

Egyedül drága mulatság

Kormány Péter előtt nem ismeretlen a kollégium világa, hiszen középiskolás évei alatt a Tokaji Ferenc középiskola kolijának vendégszeretetét élvezte. Most, hogy felvették a Debreceni Egyetemre, a leendő programtervező informatikus döntés előtt áll: a nagyobb szabadságot és önállóságot nyújtó albérletet, vagy a kötöttebb, de lényegesen olcsóbb kollégiumot válassza szeptembertől?

– Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek, még nem tudtam dönteni. Egy biztos: nem ingázhatok naponta Ibrány és a cívisváros között. Egyedül drága mulatság lenne albérletbe költözni, s mivel még senkit sem ismerek a szomszéd megyében, megbízható társbérlőkkel sem kalkulálhatok. Szóval marad a koli, de már jóval lazább, kötetlenebb formában, mint ahogyan azt korábban, a tokaji diákéveim alatt tapasztaltam – mondta Péter.

A Nyíregyházi Egyetem kollégiumai és azok díjszabása

Campus kollégium és Bessenyei Hotel

A kollégium négy épületében 1068 férőhely van. Háromban (915 férőhely) alacsonyabb komfortfokozatú: 2x2 ágyas szobák, szintenként egy 3x2 ágyas szoba, az ikerszobák között zuhanyzó és mosdó található, a WC és a konyha a folyosón van. A negyedik épületben (153 férőhely) apartmanos az elhelyezés: 2x2 ágyas, illetve szintenként egy 3x2 ágyas szoba található, mini konyha, WC, zuhanyzó a szobák előterében. Mozgáskorlátozott hallgatók részére szintenként 2 akadálymentesített szoba is van (2x2 fős).

Kollégiumi díj (1-2-3. épület) 12 500 forint havonta

Kollégiumi díj (4. épület) 16 ezer forint havonta

Térítési díj (1-2-3. épület) 17 ezer forint havonta

Térítési díj (4. épület) 21 500 forint havonta

Hotel Sandra Ifjúsági Szálló

A szállodában 184 kétágyas, nyolc háromágyas minigarzon és tizennyolc kétágyas normál szoba található. A minigarzonok konyhafülkével és fürdőszobával ellátottak, míg a normál szobákhoz fürdőszoba tartozik. Minden szoba közvetlen internetcsatlakozással, telefonnal és kábeltévé-elérhetőséggel rendelkezik. Egyszerre 428 embert tudnak elszállásolni. A szálló szorgalmi időszakban döntően a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak elhelyezésére szolgál, de az „A” szárnyban található szállodarész az év teljes időszakában várja a vendégeket.

2 ágyas szoba 1 fő részére: 5900 forint

2 ágyas szoba 2 fő részére: 7080 forint

3 ágyas szoba: 10 620 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában