Helyi közélet

2016.09.07. 16:04

Dr. Konthy Gyula emlékhely

Nyíregyháza - Szerdán délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltómúzeuma Dr. Konthy Gyula nevét vette fel, miután emléktáblát avattak és a megemlékező ünnepségen felidézték az egykori tűzoltó orvos, majd parancsnok időszakát, valamint a nyíregyházi tűzoltók relikviáinak kalandos történetét is megismerték a résztvevők.

Nyíregyháza - Szerdán délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltómúzeuma Dr. Konthy Gyula nevét vette fel, miután emléktáblát avattak és a megemlékező ünnepségen felidézték az egykori tűzoltó orvos, majd parancsnok időszakát, valamint a nyíregyházi tűzoltók relikviáinak kalandos történetét is megismerték a résztvevők.

Szigeti András: Ő Értük szólok című versével kezdődött az emlékhely elnevezési ünnepség csütörtök délelőtt a megyei igazgatóságon, Szabó Klaudia, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium tanulójának előadásában.

Megemlékező beszédében, Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte a 132 év alatt történt, a nyíregyházi tűzoltósághoz kapcsolódó eseményeket, és beszélt dr. Konthy Gyuláról, aki először, 1886-tól orvosként szolgálta az önkéntes nyíregyházi tűzoltókat, majd parancsnokként irányította Nyíregyháza mentő-tűzvédelmét. 1908-ban az uralkodó dr. Konthy Gyulának a tűzoltóság szervezése körül kifejtett érdemeiért és a milánói győzelemért a Ferenc József Rend lovagkeresztjét adományozta. E sikerek után vásárolta meg a város az addig csendőrlaktanyául szolgáló, az akkori Szentmihályi utca és a Dessewffy tér sarkán álló épületet, amelyet az átalakításokat követően, 1911-ben vettek birtokba a tűzoltók. 1958-ig innen indultak a tűz oltására, ekkor költöztek át a mai laktanyába. 2000 óta itt tekinthető meg a tűzoltóság dicső múltját bemutató kiállítás is.

Az 1906-as milánói győzelmet elevenítette fel a csütörtöki rendezvényen Andó Károly, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, aki elmondta, hogy a szabolcsi megyeszékhely nevét messze vitték az egy perc, húsz másodperces gyorsaságukkal és rátermettségükkel a tűzoltók.

A kiállított tűzoltó relikviák, amelyek egy-egy sporteseményen elért sikereket tükröznek, kalandos történeten mentek keresztül, hiszen a nemesfémből készült serlegeket a II. ukrán front érkezése előtt a tűzoltók magukkal vitték egy ládában először a Dunántúlra, majd egy Linz melletti táborba. Innen, csak egy ásatás után 1986-ban sikerült előkeríteni azokat – erről Dr. Németh Péter, nyugállományú múzeumigazgató beszélt, hiszen előbb a Jósa András Múzeumban voltak láthatók, majd 2000-ben kerültek át az ereklyék a mai Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság épületébe.

Dr Konthy Gyula emlékplakettet és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség ajándéktárgyait adta át Dombrády László nyá. tű. ezredes, a szövetség elnöke és Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mindazoknak, akik a kiállított anyagok felkutatásával és munkájukkal hozzájárultak ezen emlékhely létrejöttéhez. Ezt követően emléktábla avatása következett, amelyet Dr. Bene János jelenlegi és a korábbi múzeumigazgató leplezett le.

Az ünnepséget követően a tűzoltómúzeumban kiállított, 1914-ben megörökített festmény helyszínén tartottak bemutatót, amely egy támadási gyakorlatot örökített meg. A Hősök terén lévő patinás épület előtt korhű ruhában, majd a mai technikával is épület tűzoltását mutatták be a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a Napkori Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjainak segítségével.

Végül, Dr. Kovács Ferenc, nyíregyháza polgármestere fejezte ki elismerését mind a múltban történt sikerek, mind a jelen tűzoltóinak a mindennapi helytállásáért, az elismerő szavakat követően pedig emlékplakettet adományozott a megyei igazgató, a város első emberének.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában