Helyi közélet

2016.09.28. 10:49

Miénk itt a tér...

Összerezzentem, amikor a müezzin éles hangja belejajdult a csípős hajnalba. Nem volt épp kellemes az iszlám szolga imára hívó énekére ébredni, de félelmet sem keltett, hiszen csak egy tisztelettudó turistaként bújtam ki a háló­zsákból a sivatag peremén. Nyéki Zsolt jegyzete.

Összerezzentem, amikor a müezzin éles hangja belejajdult a csípős hajnalba. Nem volt épp kellemes az iszlám szolga imára hívó énekére ébredni, de félelmet sem keltett, hiszen csak egy tisztelettudó turistaként bújtam ki a háló­zsákból a sivatag peremén. Nyéki Zsolt jegyzete.

Nem hívtak, én mentem, ezért betartottam minden írott és íratlan szabályt. Igazoltam magam, ha kérték, köszöntem a helyiek nyelvén és rögtön elfordítottam a fejem, ha egy arab, vagy később, délebbre érve a Nyugat-Szaharában fekete-afrikai nő közeledett az úton. Lassan tíz év távlatából is élénken él bennem az a tisztelet és alázat, amellyel egy idegen világba toppantam, és rettent meg a viszonzatlanság, amikor Afrikából, Ázsiából érkező milliók nem kérnek, hanem követelnek bebocsátást. Nehéz eldönteni, mi a félelmetesebb: a hívatlan tömeg nagysága, kilátástalansága, vagy a helyzetre késve reagáló Európa bizonytalansága és megosztottsága. A fejlett világ végkimerülésig vívja elvi csatáját az amúgy nem vitatott tényről, hogy nem minden migráns terrorista, de közben ránk szakadt a ház a valóság súlya alatt. Ma már nem tudják titkolni a németek, hogy a gazdaságuk munkaerő-problémáját képtelenek a migránsokkal megoldani, ellenben csak az élelmezésükre napi 23 millió eurót költenek. Erre jön a szállás (amit már fűteni kell), az egészségügyi ellátás (mert sokan érkeznek betegséggel) és az ügyvédi munkadíj. Ha ugyanis egy jól láthatóan negyvenes korban lévő migráns tizenhétnek mondja magát, speciális, több ezer eurós orvosi vizsgálatok sora következik a kormegállapításhoz, melynek eredményét megfellebbezheti az ismeretlen nevű, származású, korú idegen. Az internet szabadságában már nem lehet tagadni, hogy a német városokban megjelent a „Saria police” feliratú muzulmán vallásrendőrség, és a maga elve szerint tesz rendet. A radikalizálódás nem csak a céltalan tömegben lel táptalajra: egy német tűzoltó (Pierre Vogel) is megvilágosodott, és prófétaszerepbe lépve a tüzet már nem oltja, hanem szítja, s különösebb akadály nélkül szervez, agitál. Élelmiszer és vízhiány, a túlnépesedés, a járványok és a szegénység hajtotta népvándorlás célpontjává váltunk, miközben az azonos kultúrkörbe tartozó, gazdag arab országok, ahol az autó is aranyból készül, végre megtették a felajánlást: ingyen felépítenek háromszáz mecsetet – Európában. Nem vagyok idegengyűlölő, semmilyen kampány nem tudna azzá tenni, de nem tehetek róla: a játszótéren, ahol felnőttem, inkább a gyerekemet látom hintázni, mint tábort verő, céltalan ismeretleneket.

Ezek is érdekelhetik