Helyi közélet

2016.11.08. 13:10

A Prima Díj megyei jelöltjei: Kazár Pál - Vonzzák a kihívások

Nyíregyháza - Ha kell, Kazár Pál dobol, zongorázik, zenét ír, programokat szervez, segíti a fiatalokat.

Nyíregyháza - Ha kell, Kazár Pál dobol, zongorázik, zenét ír, programokat szervez, segíti a fiatalokat.

Beleszületett a zenei világba Kazár Pál, hiszen édesapja ütős hangszereken játszott. Hét-nyolc esztendős lehetett, amikor az édesanyja zongorát vett neki, s azzal lelkesítette, hogy a zongorista diktál a dobosnak. Beíratták a szülei a nyíregyházi zeneiskolába, azonban a klasszikus zenélésnek hat-hét év múlva vége szakadt, mert a beatkorszak hatása alól ő sem vonhatta ki magát: a legendás Marsó Jánosnál kezdett könnyűzenét tanulni. Abban az időben számos együttes született, így a Vasvári Pál Gimnáziumnak is lett zenekara, amelyben a dobok mögé ült Kazár Pál, mert éppen dobos kellett.

Tanult és tanított

A vendéglátóiparban 19 évesen kezdett el dolgozni, Tiszavasvári egyik presszójában zenélt az édesapjával.

– A zenei kihívások mindig is nagyon érdekeltek. Kihívás volt például, amikor 24 évesen az Országos Szórakoztató Központ (OSZK) keretében kezdő zenészeket, Ibrányban pedig a zeneiskolában klasszikus zenét tanítottam. A tanítások során én is rengeteget tanultam. Kihívás volt az is, amikor felkértek, hogy a Folk-fusion együttessel az idei augusztus 20-án adjunk nagyszabású szimfonik live koncertet – meséli Kazár Pál, aki a tanárképző főiskolán matematika-ének szakon szerzett diplomát, majd elvégezte a Debreceni Zeneművészeti Főiskolát is. A Móricz Zsigmond Színházzal először dobosként került kapcsolatba, ugyanis a teátrum zenekarába éppen ilyen zenészt kerestek. Aztán egy kis kitérő után, amikor Verebes István igazgató hívta vissza a színházhoz, igent mondott, vagyis 1985-től pár év kihagyással a mai napig a színház zenei vezetője.

Kazár Pál a bábelőadástól a gyermekdarabokon keresztül felnőtteknek szóló színdarabokhoz is írt már zenét. Szeret fiatalokkal dolgozni, akiknek átadhatja mindazt a tudást, tapasztalatot, amit az elmúlt évtizedekben szerzett. Foglalkozott helyi együttesek lemezeinek gyártásával, kiadásával is. Segítette a Dongó, a Piccoli Archi Zenekar munkáját. Több hanglemezt készített neves előadóművészeknek. A Zen-Élünk Egyesület keretén belül 2006-tól igyekszik a helyi zenészek lehetőségeit szélesíteni. Az egyesülettel számos rendezvény szervezésében vett részt: Randevú a szökőkútnál, Nyíregyházi Buli, Kultúrpiac, Zsinagóga koncertek. A VIDOR Fesztivál délutáni zenei programjait a kezdetektől Kazár Pál közreműködésével szervezi a Móricz Zsigmond Színház.

KM-MML

Névjegy

Születési hely, idő: Nyíregyháza, 1953

Iskolai végzettsége: tanárképző főiskola, matematika-ének szak, Debreceni Zeneművészeti Főiskola

Zeneszerzői munkásság: Lúdas Matyi, Aranykulcsocska, Kelekótya Tündér, Csalóka Péter, Jonatán és a többiek, Karnyóné, Tudósnők, stb.

Jelenlegi együttesei: Folkfusion, Dimenzió

Család: van két leánya, egy fia és négy unokája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában