Helyi közélet

2016.11.02. 16:25

Még nem késő fát ültetni

Újfehértó - Már tart az őszi gyümölcsfaültetési szezon, a faiskolákban már kaphatók a fiatal kisfák.

Újfehértó - Már tart az őszi gyümölcsfaültetési szezon, a faiskolákban már kaphatók a fiatal kisfák.

Novemberben szerencsére még nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. Na, de mire érdemes odafigyelni, milyen gyümölcsfákat célszerű beszerezni, hogy egész évben friss, zamatos gyümölcsöt szüretelhessen a család?

Dr. Szabó Tibor, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos főmunkatársa hasznos tippekkel segít eligazodni a növénytelepítési kérdésekben.

A fagyok előtt

– Ilyenkor minél hamarabb hozzá kell jutni az oltványokhoz, hogy az ültetés még az erős fagyok előtt, legkésőbb novemberben megtörténjen, és a gyökeresedés a tél beállta előtt megindulhasson. Mindaddig ültethetünk, míg a hőmérséklet 0 fok alá nem süllyed, ugyanis a gyökerek igen fagyérzékenyek. Ha a megvásárolt csemetét nem tudjuk azonnal elültetni, teleltessük tavaszig! Ebben az esetben a fákat 60–70 cm mély árokban kell elhelyezni, földdel betemetni, jól meglocsolni, majd felkupacolni, és vigyázni arra, hogy a vadak ne tegyenek kárt bennük – magyarázta dr. Szabó Tibor.

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Például ha nincs mandula vagy őszibarack, akkor felesleges ezt ültetni, mert valószínűleg nem él meg az adott körülmények között.

Érdemes egész évben gondoskodni a család egészségmegőrzéséről, és ennek megfelelően válogatni a gyümölcsfafajtákat is. Ha szeretnénk, hogy nyártól kezdve egészen őszig folyamatosan érjenek a gyümölcsök a kertben, lehet szamócával kezdeni, aztán jöhetnek a bogyós gyümölcsök, a köszméte, a málna, a ribiszke, majd folytathatjuk a sort a fás növényekkel.

Mielőtt beszerezzük a gyümölcsfaoltványokat, ellen­őrizzük otthon a talajt! Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni, és lazább talajjal, tőzeggel, egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

Zsákba burkolni

Ha megvásároltuk a kisfákat, vigyázzunk a gyökereire! Szállításkor érdemes zsákba burkolni, esetleg fóliába helyezni, hogy ne érje a szél. Javasolt, hogy ültetés előtt egy napig hagyjuk vízben állni, majd ültetéskor, illetve utána bőségesen locsoljuk meg több alkalommal!

Az ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy az a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarább terjeszkedjen. Helyezzük a facsemetét a kiásott gödörbe, majd tapossuk a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon körülöttük levegő. Végül locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé! Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani addig, amíg nem rögzül.

Ne érintkezzen trágyával!

 

Ha szeretnénk trágyázni a földet, amelybe ültetünk, figyelni kell arra, hogy a fa gyökerei ne érintkezzenek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között egy legalább 20 cm-es földréteget kell képezni, máskülönben a gödör betemetése után a trágya elkezd bomlani, és akár 60–70 °C-ra is felmelegszik, majd a vele érintkező gyökerek egyszerűen megfőnek. Ha szeretnénk könnyen kezelhető fákat beszerezni, amivel kevés baj adódhat, érdemes ellenálló fajtákat választani. A Florina, Freedom ellenálló almafajtatípus. A Starking és Gála például érzékeny a varasodásra, a Jonatán fogékony mind a lisztharmatra és a varasodásra is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában