Helyi közélet

2016.12.16. 16:16

A programot lezáró végzés miatt késtek egy teljes szezont

Szatmár - Tavasztól kapcsol teljes üzemmódra a Szamosi Élménytér turisztikai látványosság.

Szatmár - Tavasztól kapcsol teljes üzemmódra a Szamosi Élménytér turisztikai látványosság.

Elmarasztaló hangok keltek szárnyra nemrég az öt önkormányzatot – Tunyogmatolcsot, Győrteleket, Géberjént, Fülpösdarócot, valamint Ököritófülpöst – és a „Jót s jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet egy konzorciumba gyűjtő Szamosi Élménytér programmal kapcsolatban.

Durva csúsztatások

Több látványelem sem üzemel, hozták fel indokul, s szétfagyott korcsolyapályára, az állomásokhoz vezető rossz utakra, szemetes, halat se látott folyószakaszokra, eltűnt ogrebábokra hivatkoztak.

A konzorciumi partnerek által működtetett Szamosi Élménytér Nonprofit Kft. szakmai igazgatójától kértünk tájékoztatást az üggyel kapcsolatban. Bauer Anett elmondta, hogy az már önmagában durva csúsztatás volt, amikor az élményteret az egyik internetes portál összevonta két tanösvényprojekttel, holott ez a program az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési ügynökség egyik turisztikai pályázatán indult és nyert.

A persze tény, Géberjénben van egy Sulyom tanösvény, de az korábban, román–magyar együttműködés keretében jött létre. Az egyezés a kettő között mindössze annyi, hogy az élménytér egyik látványeleme, a Ogre-tanya is ennek a tanösvénynek a közepén áll.

Sokan ellátogattak már ide

– Ez egy Natura 2000-es terület, ide nem kerülhetett betonút, a hangsúly ugyanis a természetközeliségen van. Igaz, hogy tavaly novemberben lezártuk a pályázatot, s mindent rendben is találtak a helyszíni szemle során, de a fenntartáshoz az engedélyt 2016. szeptember 28-ával adta ki az elszámoló hatóság. Vagyis amíg nem volt meg a lezáró végzés, bizonyos vendéglátóipari egységek üzemeltetését – ilyen a györteleki keszegsütő vagy Petőfi kurta kocsmája – nem kezdhettük el – sorolta Bauer Anett. Látogatók természetesen már korában is voltak, nyilván a túrázókat, a családokat nem küldhették el. Csak Géberjénben megfordult 2-3 ezer fő az elmúlt szezonban. Márciustól 7 élménytéri gondnokot munkába is állítottak, mivel nem számítottak a csúszásra, ennek a bérköltségét most majd vissza kell termelni.

– A Szamosi Élménytér egy ökoturisztikai szolgáltatást takar, ami igazán kora tavasztól késő őszig működtethető – folytatta a szakmai igazgató.

– Egyetlen téli eleme a jégpálya, amivel – a kivitelezői hanyagságnak köszönhetően – valóban voltak gondok, s ezt jegyzőkönyvbe is vettük. A pálya alatti betonréteget sajnos a nyáron újra kellett önteni, mert nem felelt meg az előírásoknak. Már megtörtént annak a 6 embernek a betanítása, akik majd a pálya karbantartásáról gondoskodnak, s az ünnepekre fogadni tudjuk a látogatókat. Ami a halászatot illeti, a Holt-Szamoson a haszonbérleti jogot egy bérlő gyakorolja, aki eddig az egyharmadát sem volt hajlandó a holt folyószakaszba telepíteni. Emiatt sajnos sok horgászt el is veszítettünk. De ha egy csoport halételre vágyik, természetesen erre is találunk megoldást.

Éjszakára elzárják

Némely pletykák szerint az ogrékat is ellopták. Az igazság ezzel szemben az, hogy egyszer valóban megrongálták őket, éppen ezért ma már a kijavított figurák tényleg nincsenek kiállítva a nap 24 órájában. Éjszakára beköltöztetik őket a lerácsozott kis házukba. Ugyanez igaz a géberjéni úszó vízimalomra is, éjszaka ott se randalírozzon senki.

– A Holt-Szamos egyébként most is gyönyörű, Szatmárnak pedig ez a leginkább életteli térsége, aminek bármikor utánajárhat bárki – foglalta össze a helyzetet Bauer Anett.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában