Helyi közélet

2016.12.03. 14:04

Ki alkalmas a vezetésre?

Nyíregyháza - Kormányrendelet szabályozza, hogy mikor kezdeményezhető rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat.

Nyíregyháza - Kormányrendelet szabályozza, hogy mikor kezdeményezhető rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat.

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség az ellen a teherautó-vezetővel szemben, aki június 30-án halálos közúti balesetet okozott Csenger külterületén. A rendőrség a nyomozás során elrendelte a vádlott pályaalkalmassági vizsgálatát, melynek eredménye az lett, hogy a szakértő szerint szinte minden kategóriában alkalmatlan a gépjárművezetésre. Hogy lehetséges mindez?

Konkrét esetről van szó, de általánosítani nem lehet.

Sipos Zoltán

– Furcsa és értelmezhetetlen: valaki úgy vezet, hogy alkalmatlan arra. Konkrét esetről van szó, de általánosítani nem lehet – kezdte reagálását Sipos Zoltán, a Lerton Trans Kft. ügyvezetője. A nyíregyházi cég Kelet-Magyarország egyik legnagyobb saját tulajdonú gépjárműparkkal rendelkező fuvarozási és szállítmányozási vállalata, a Révész Csoport tagja.

– Eleve komoly pályaalkalmassági vizsgán esnek át a sofőrjeink, és a nemzetközi minősítést ötévente meg kell újítani. Nemcsak egészségügyi, hanem például pszichológiai vizsgát is teljesítenek, mely során a stressztűrőképességüket is analizálják.

Megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot: mely esetekben kell, lehet kérni a pályaalkalmassági vizsgálatot.

Kötelező akkor, ha…

Fehérvári Marietta százados közölte: kormányrendelet szabályozza azon eseteket, amikor a rendőrségnek kezdeményeznie kell a járművezető rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatát.

– A szabályozás szerint minden esetben szükséges, amikor a járművezető a közúti közlekedés szabályainak megszegésével halállal vagy tömegszerencsétlenséggel járó balesetet okoz, továbbá olyan esetekben is, amikor a sofőr az eljárás során járművezetést hátrányosan befolyásoló pszichés állapotára hivatkozik vagy vele szemben a büntetőeljárás során egyéb arra utaló jel merül fel, hogy járművezetésre a továbbiakban alkalmatlan.

– A rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában