Helyi közélet

2017.01.15. 16:22

Tisztelgés a második világháború hősi halottainak emléktáblájánál Kisvárdán

Kisvárda – 1990. augusztus 12–én avatták a régi temető legmagasabb pontján a Mártírok Emlékművét, s azon a két világháborúban meghaltak emléktábláját is.

Kisvárda – 1990. augusztus 12–én avatták a régi temető legmagasabb pontján a Mártírok Emlékművét, s azon a két világháborúban meghaltak emléktábláját is.

Tisztelgés a hősöknek

Szombaton délelőtt az 1943–ban a Donnál megsemmisült 2. magyar hadseregre, az egykori hősökre emlékeztek a Kisvárdai Hagyományőrzők, és a záhonyi barátaik. Emlékeztek azokra a vitéz honvédeknek, akik hazájuktól távol, de hazafias kötelességük teljesítése közben haltak hősi halált.

1943. január 12–e tragikus dátum a magyar történelemben, a második világháborúban ezen a napon kezdődött az oroszok támadása a Don–kanyarban. A mínusz negyven fokos hidegben, megfelelő téli ruházat nélkül harcoló, majd visszavonuló magyar katonákat az ellenséges golyókon kívül a fagy is megtizedelte. Több tízezren maradtak holtan a hófödte csatatereken.

Az emlékműhöz érkezvén a vastag hótakaróval borított úton a kisvárdaiak (Katkó László, Kiss Attila, Marozsán János, Szeregnyí György és Vass Péter) és a záhonyi (Csuka József, Szabó László, Szőgyényi Géza és Tóth Károly) barátok elénekelték a Magyar és a Székely Himnuszt. Ezt követően helyezték el a megemlékezés koszorúit és gyújtottak egy–egy mécsest a hősök emlékére.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában