Helyi közélet

2017.01.25. 11:13

Tovább javult Nyíregyházán a levegő minősége

Nyíregyháza - Hétfőtől a nappali órákban jelentős javulás érzékelhető a levegő minőségében. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat <a href="http://www.levegominoseg.hu">honlapját</a> figyelemmel kísérve látható, hogy nem csak napszakonként, de gyakran óránként is jelentősen változhat a levegő minősége.

Nyíregyháza - Hétfőtől a nappali órákban jelentős javulás érzékelhető a levegő minőségében. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapját figyelemmel kísérve látható, hogy nem csak napszakonként, de gyakran óránként is jelentősen változhat a levegő minősége.

A mai napon (január 25.) Nyíregyházán az értékek meghaladják az egészségügyi határértéket (50 μg/m3) és a tájékoztatási küszöbérték (75 μg/m3) körül mozognak.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, továbbra is kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján  tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

– Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában