Helyi közélet

2017.02.25. 09:53

„Emlékezzünk és emlékeztessünk!”

Nyíregyháza - Péntek esti közös főhajtás a kommunista diktatúra áldozatainak nyíregyházi emlékművénél.

Nyíregyháza - Péntek esti közös főhajtás a kommunista diktatúra áldozatainak nyíregyházi emlékművénél.

Az Ország­gyű­lés 2000-ben döntött arról, hogy minden évben február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. Kovács Béla példája lett a pártállami rezsim elszenvedőiként számon tartott embereknek – hangzott el a péntek esti, nyíregyházi megemlékezésen a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművénél, mely az MSZMP egykori székháza mellett található.

Az utolsó magyar hadifogoly

– Emlékezzünk és emlékeztessünk! – javasolta ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Ez az emlékmű kifejezi, hogy a városunk nem felejti el azokat, akik ártatlanul szenvedték el a terrort. Újra és újra beszélni kell a kommunizmusról. A mai fiataloknak át kell érezniük, hogy milyen nagyszerű dolog szabadon és demokráciában élni. A cél az, hogy a hazaszeretetük mellett ismerjék meg a múltunkat. Mindazok előtt hajtsunk főt, akik elszenvedői, kárvallottjai, áldozatai voltak a szörnyű diktatúrának.

Elhangzott: egy Toma Andrásról szóló, Nyíregyházán még nem sugárzott dokumentumfilmet láthatnak a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján az NYTV-n. Ravasz Balázsnak az utolsó magyar hadifogolyról készült alkotása szombaton este fél hétkor és vasárnap reggel fél kilenckor tekinthető meg.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában