Helyi közélet

2017.04.02. 13:22

A saját ízesítésű csali az igazi

Levelek - Nincs mindig egyedül a stégen Kerék Pál, a 14 éves leányunokája szeret és tud is horgászni.

Levelek - Nincs mindig egyedül a stégen Kerék Pál, a 14 éves leányunokája szeret és tud is horgászni.

Csak egy horgász dacolt a fel-feltámadó széllel az elmúlt pénteken a Leveleki-víztározó keleti oldalán lévő stégek egyikén. Igaz, rosszabb időjárást is kifoghatott volna a nyíregyházi Kerék Pál, aki immár harminc éve elkötelezte magát ezzel a horgászparadicsommal. A telkét is azért vásárolta meg a tó közelében, hogy minél gyakrabban horgászhasson.

Társ a Kelet-Magyarország

– Rengeteg hal van a tóban, csak ki kell fogni. Állítólag tegnap mindenki fogott halat, most meg rajtam kívül nincs itt senki, s a hal sem jár. Így van lehetőségem még az újságot is olvasgatni – mesélte érdeklődésünkre, s a mellette lévő Kelet-Magyarországra mutatott.

– Amikor időm engedi, kiköltözöm a házikóba, s jövök horgászni. A feleségem meg az unokák aztán jönnek ki utánam a telekre. Összesen hat unokám van. A legidősebb már egyetemista, néhányan meg még kicsik, de a 14 éves leányunokám szeret és tud is horgászni. Örülök, hogy új gazdája van a tónak, most már rendezettebbek lesznek a viszonyok, mert korábban csak marakodás volt a tó miatt, s az őrzése sem volt jól megoldva, kevés halőr dolgozott ezen a nagy területen. Ha jól tudom, most nyolc halőr is van. Valahányszor kijövök, valaki mindig ellenőriz. Régebben ez nem volt így.

Csonti, giliszta, kukorica

– Örülök ennek a szigorúságnak, hiszen csak így lehet vigyázni a tó értékes halállományára. Egyébként mindig a stégemről horgászom. Most igyekszem majd gyakrabban kijönni, mert beetettem, s remélem, jönnek majd a halak az etetésre, mert ma még csak törpeharcsát fogtam – magyarázta Kerék Pál, majd így folytatta:

– A kukoricát ki is cseréltem jóval keményebbre, hátha az már nem kell nekik. Próbálkoztam előtte gilisztával is, de azt is ügyesen lecsipkedték. Tettem a horogra csontit is, hátha ki vannak éhezve fehérjére a pontyok, de arra is csak a törpeharcsa jött. Tegnap volt, aki hat pontyot is fogott az erdő alatt, igaz, ott sekélyebb rész található, hamarabb felmelegszik a víz. Lehet, hogy érzik a közelgő időjárás-változást a halak.

KM-MML


Félelem a fárasztáskor

Kíváncsiak voltunk, vajon mi volt a legnagyobb fogása itt a víztározónál.

– Két évvel ezelőtt megakasztottam egy 16 kg-os amurt. Akkor is egyedül voltam a parton, volt is bennem egy kis félelem a fárasztáskor. A megfogása után visszaengedtem. Általában saját áztatású kukoricát használok, joghurttal is büdösítem, a tapasztalatom szerint ez egyaránt vonzza a pontyot, az amurt, a harcsát – tette hozzá a 76 esztendős Kerék Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában