Helyi közélet

2017.04.29. 11:07

Megszépült a kótaji barokk kiskastély

Kótaj - Nem csak helyreállították, a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik.

Kótaj - Nem csak helyreállították, a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik.

Hagyomány és modern, régi és új találkozása jellemzi mostantól Kótajban a frissen felújított Ibrányi-Fráter Kúriát, amely a Norvég- és EGT Alapoknak köszönhetően 106 millió forintból ölthetett új formát. A megújult, copf stílusban épült, földszintes barokk kiskastély rekonstrukciójának pénteki projektzáró eseményén Orosz Mihály polgármester röviden úgy jellemezte a mögöttük álló szűk esztendőt: „kései döntés, rövid határidő, nagy menet”. Mindemellett utalt arra is, hogy az önkormányzatnak lesz még munkája a jövőben a kastéllyal, mivel egy ilyen műemléki védettséget élvező értéket ennyi pénzből nem lehet teljes egészében újjávarázsolni. Hockné Dobos Adrienn, a pályázat projektmenedzsere elárulta a jelenlévőknek, hogy az önkormányzati támogatással kiegészített pályázati összegből vásárolták a berendezési tárgyakat is, s az interaktív tartalomfejlesztés címén beszerzett számítástechnikai berendezésekkel a településre jellemző tájgazdálkodást és az egykori vidéki életet kívánják hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára.

A kastély termei várják a fotózkodni vágyó házasulandókat.

Hockné Dobos Adrienn

– Tennivaló akad még bőven, ugyanis a vitrinjeink feltöltésre várnak, a falakra pedig a paraszti életet bemutató archív fotók kerülnek majd. Célunk, hogy kiállításokkal, rendezvényekkel, szemináriumokkal, családi programokkal közelebb hozzuk egymáshoz a különböző korosztályokat. A kastély termei várják a házasulandókat a fotózáshoz, az udvari filagóriák alatt kézműves-foglalkozásokat tervezünk.

– A hely mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhető, infrastrukturális fejlesztés keretében parkolókat, sétányokat alakítottunk ki, s a belső, udvari utakat is letérköveztük – sorolta az eredményeket a projektmenedzser.

- KM-MJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában