Helyi közélet

2017.06.25. 16:37

Bosszantó bolha a levélen

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Lövőpetriben élő Szőke Ferenc a nemrégiben elszaporodott kártevőről elmondta: ez a fajta levélbolha Ázsiában őshonos és csak a selyemakácot károsítja. Európában először Olaszországban észlelték 2002-ben, majd Európa több országában is megjelent.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Lövőpetriben élő Szőke Ferenc a nemrégiben elszaporodott kártevőről elmondta: ez a fajta levélbolha Ázsiában őshonos és csak a selyemakácot károsítja. Európában először Olaszországban észlelték 2002-ben, majd Európa több országában is megjelent.

Hazánkban 2005-ben találkoztak vele először, megyénkben feltehetően 2015-től van jelen, de a komolyabb elszaporodásával úgy tűnik, most kell számolni.

Érintésre elpattannak

– A kifejlett bolhák 2 milliméter hosszúak, világosszürke vagy világoszöld színűek, áttetsző szárnyakkal. Érintésre azonnal elpattannak, a száraz, meleg időjárás kedvez a szaporodásának – sorolja az ismertetőjegyeket Szőke Ferenc.

A kertészmérnök hozzátette: a kifejlett bolha és lárvája a leveleket szívogatják, minek következtében a levelek elsárgulnak és lehullanak. A levélbolhák ezüstfehér színű viaszváladékszálakat képeznek és ezek védelme alatt károsítják a leveleket, közben ragacsos mézharmatot termelnek, amely akár a fa alatti kerti bútort is szennyezheti. Sőt, a mézharmaton másodlagos károsítóként megtelepszik a korompenész.

Szőke Ferenc a Kelet-Magyarországnak elmondta: a legeredményesebb védekezés az első nemzedék elleni növényvédő szeres kezelés lehet.

Jellegzetes tünetek

– Folyamatosan ellenőrizni kell a leveleket, könnyű felismerni, mivel a tünetek elég jellegzetesek. Házi kiskertekben két növényvédő szert gondolok hatásosnak, az Actara 25 WG-t és a Mospilan 20SP-t, melyeket a felhasználási javaslatnak megfelelően kell alkalmazni – adott hasznos tanácsokat lapunk kertbarát olvasóinak a kertészmérnök.


Tudnivaló a selyemakácról

A selyemakác a messzi keletről érkezett hozzánk, ugyanis főképpen Irán és Kína területén őshonos. Magas díszítőértékét főképpen virágainak köszönheti, a nyár folyamán szakaszosan nyíló virágok üde rózsaszínűek, olykor lilás árnyalatúak, a porzószálaktól pedig borzas, egzotikus megjelenést kapnak. A selyemakác különlegessége, hogy virágai vonzzák a rovarokat, köztük a pillangókat, így a fa valóban életteli, aktív miliőt teremt maga körül. A selyemakác ültetése akár a kisebb kertekbe is ajánlható, kompakt mérete okán előkertekben is elfér, a déli országokban pedig népszerű utcai sorfa, így utcafronti telepítése is jó ötlet, egyedi lombozatával, pasztelles virágaival új arculatot adhat a környéknek. A selyemakác a kisebb árnyékot adó fák közé tartozik. Lombozatát a hideg télben leveti ugyan, de előtte, ősszel a levelei sárgás árnyalatúra színeződnek, így remek látványt nyújtanak majd ebben az évszakban is. A fa leveleinek érdekes tulajdonsága, hogy éjszaka és esős időben összezárulnak, majd a napsütés visszatértekor újra szétnyílnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában