Helyi közélet

2017.06.26. 18:39

Kihirdették a pálinkakiválóságainkat

Nyíregyháza - Pálinka Életműdíj a hungarikumunk eredetvédelmét kijáró egykori Várda-Drink-vezérnek.

Nyíregyháza - Pálinka Életműdíj a hungarikumunk eredetvédelmét kijáró egykori Várda-Drink-vezérnek.

Az idei Pálinka Országkóstolóra 43 pálinkaház nevezett, a bírák összesen 382-féle pálinkából, vakkóstoláson választották ki a legjobbakat. A győztes pálinkákat az Országház Felsőházi termében hirdették ki június 20-án.

Sikeres a program

Az ünnepségen Fazekas Sándor agrárminiszter rámutatott: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett.

A program sikerét mutatja a „Pálinkakiválóság” minősítést elérő tételek száma. Összesen 115 tétel kapta meg ezt a címet, (köztük hat a Várda-Drinké, öt a Zsindelyesé, egy a Tarpa Manufaktúráé), míg 46 a „TOP Pálinkakiválóság” minősítést. A csúcs 46-ok közé verekedte be magát a Várda-Drink Exclusive cseresznyefa hordóban érlelt cseresznyepálinkája és a Tarpa Manufaktúra szatmári szilvája.

Ám általánosságban is elmondható, hogy remekül szerepeltek a Pálinka ­Országkóstolóra megyénkből benevezett kereskedelmi főzdék. Összesen hét arany, 18 ezüst, valamint 11 bronz minősítést hódított el a megmérettetést vállaló öt pálinkaházunk.

Nézzük előbb az „aranyosakat”: A Várda-Drink Zrt. négy bronz, hat ezüst mellett négy arannyal, a Tarpa Manufaktúra Kft. három bronz-, egy ezüst- mellett két aranyéremmel, a Zsindelyes Kereskedőház három bronz-, kilenc ezüstérmén kívül még egy arannyal büszkélkedhet. Sporthasonlattal élve „szépen csillognak” a kevésbé fényesek is, amelyekből a Demeter Pálinka Manufaktúra két ezüstöt, a Panyolai Szilvórium Zrt. egy bronzot hozott el.

Az egyik legnagyobb elismerés

Mi, lokálpatrióták örömmel nyugtázhatjuk, hogy Szi­lágyi Lászlót, a Várda-Drink Zrt. egykori vezérigazgatóját, szatmár-beregi pálinkalovagot a szakmában az egyik legnagyobb elismerésnek számító Pálinka Életműdíjban részesítette a Pálinka Nemzeti Tanács. A szakmai csúcsszervezet ezzel a kitüntetéssel ismerte el Szilágyi Lászlónak a magyar pálinka érdekében évtizedeken át folytatott munkásságát, olyan múlhatatlan érdemeit, mint a szatmári szilva-, szabolcsi almapálinka eredetvédetté nyilváníttatása, vagy a porcelánkulacsba palackozás országos premierje.

Arra is érdemes emlékeznünk, hogy a pálinka elnevezés-fogalom magyar kizárólagosságának európai uniós elfogadtatásakor a brüsszeli delegáció egyedül a társaság Naményi főzdéjét látogatta meg, s miután meggyőződtek a hagyományok tiszteletben tartásáról, döntöttek az elfogadásról.

KM-GB


A legkiválóbbak

– A 2017-es év pálinkája a Mályinka Pálinkafőzde – ritkaságszámba menő – Konkordi-Izabella szőlőpálinkája lett

– A legeredményesebb pálinkafőzde: a Brill Pálinkaház, amely 14 aranyérmes párlatából hat főzete Champion-díjas is lett

– A Pálinka Nemzeti Tanács az idén alapított új díját, a „Legjobb 10 000 palack feletti tétel” elnevezésű elismerést a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája nyerte el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában