Helyi közélet

2017.11.09. 13:13

Tapasztalatcsere az idősekért

Szamossályi - Lenyűgözte a norvég szakembereket a szamossályi idősellátási rendszer.

Szamossályi - Lenyűgözte a norvég szakembereket a szamossályi idősellátási rendszer.

Norvégiában a lakosság 16 százaléka 65 éven felüli, ez az arány Magyarországon 17,7 százalék, a munkaképes korú lakosság aránya mindkét országban 65 százalék körül mozog. A hasonló statisztikák mögött hasonló problémák húzódnak meg, főleg az idősellátás területén, amely mindkét országban a helyi önkormányzatok felelősségei közé tartozik. Az idősellátás egy olyan önkormányzati szolgáltatási terület mind Norvégiában, mind pedig Magyarországon, amely sok szempontból nagyon fontos a közösségek vezetőinek: a családok változó szerepe és a társadalmi csoportok közötti szakadékok elmélyülésével nagyon sok idős ember él vidéken segítség és ápolás nélkül. Ez egyre nagyobb erőfeszítéseket követel az önkormányzatoktól.

A norvég Elverum város és Szamossályi község önkormányzatai ezért az idősellátás fejlesztési lehetőségeinek feltérképezésén kezdtek el együtt dolgozni.

Kiemelt cél

Két tanulmányútra került sor: Szamossályi képviselő-testülete és idősellátási szakemberei látogattak Elverumba, a norvég város delegációja viszontlátogatást tett Szamossályiban. Mindkét alkalommal a hangsúly egymás megismerésén, egymás tapasztalataiból tanuláson kívül a közös munkán volt.

A norvég tanulmányúton Szamossályi képviselői előadásokat hallhattak az idős­ellátás megszervezéséről, jövőbeni tervekről és meglátogattak számos intézményt Elverumban. A modern technikai eszközökkel felszerelt intézményekben külön részleget alakítottak ki a demens betegek ellátására, ami hasznos tapasztalatokkal szolgált Szamossályi számára, ahol a demenciával küzdők segítése kiemelt cél. Ugyancsak alkalmuk nyílt az ápoló- és gondozóképzést nyújtó Norvég Nemzeti Egyetemet is meglátogatni.

Példaértékű szemlélet

A 21 ezer fős norvég város idős­ellátási szakemberei le voltak nyűgözve a Szamossályiban tapasztaltaktól. A nyolcszáz fős magyar falu bentlakásos otthona és házi segítségnyújtása magas színvonalú szakmai munkát és humánus bánásmódot képvisel. A fenntartó önkormányzat elkötelezettsége példaértékű és stratégiai szemléletet tükröz, hiszen egy ekkora település számára nem volna kötelező ilyen szintű és ilyen színvonalú szolgáltatások nyújtása.

A szamossályi workshopon a környékbeli szociális intézmények vezetői együttműködésükről biztosították a község vezetőit, és együtt térképezték fel a jelenlegi helyzetet, a kihívásokat és a lehetséges megoldásokat.

Jó alap a fejlesztéshez

Mivel a nagyobb régióban gondolkoznak együtt a fejlesztési elképzelések összeállításánál, ezért hívták meg Nyírbátor szociális szakembereit és a város vezetőit, akik nem csupán jelenlétükkel, hanem konstruktív gondolataikkal is gazdagították a norvég–magyar munkamegbeszélést.

A mikrorégió Gyügye, Szamosújlak, Cégénydányád, Hermánszeg és Szamossályi településeket öleli fel. A járás 49 további önkormányzatot ölel fel a térségben. Szamossályi egy idősek otthonával rendelkezik, 39 férőhellyel. Elverumban négy idősek otthona található, összesen 196 férőhellyel, amely mellett viszont kiterjedt otthonápolási szolgáltatásokat és átmeneti ellátást nyújtanak. A modern infokommunikációs eszközök alkalmazása az idősellátásban számos fejlesztési lehetőséget rejt magában. Elverum folyamatban levő fejlesztései jó alapul szolgálhatnak Szamossályi és térsége fejlesztéséhez is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában