Helyi közélet

2017.12.16. 11:32

Emléktábla avatással idézték meg a 10 éve megszűnt Határőrséget

Nyírbátor - Nagyszabású ünnepség keretében, emléktábla avatással tisztelegtek a 10 évvel ezelőtt a Rendőrség szervezetébe integrált Határőrség emléke előtt a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagjai és a Rendőrség kötelékében ma is aktív szolgálatot teljesítő egykori határőrök.

Nyírbátor - Nagyszabású ünnepség keretében, emléktábla avatással tisztelegtek a 10 évvel ezelőtt a Rendőrség szervezetébe integrált Határőrség emléke előtt a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagjai és a Rendőrség kötelékében ma is aktív szolgálatot teljesítő egykori határőrök.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szepesi István nyugállományú dandártábornok és Molnár László nyugállományú ezredes mint volt igazgatók, Farkas József dandártábornok megyei főkapitány, Máté Antal nyírbátori polgármester, Dr. Havasi Zoltán nyugállományú dandártábornok a Rendőr-Határőr Nyugdíjas Országos Szövetség elnöke, Rácz Mihály nyugállományú ezredes a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének regionális elnöke, valamint Sándor Vilmos nyugállományú dandártábornok. Részt vettek a megemlékezésen a határrendészeti szolgálatok és a határrendészeti kirendeltségek vezetői, a Nyírbátori Rendőrkapitányság képviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek nyugdíjas egyesületeinek régiós vezetői, továbbá a nyírbátori nyugdíjas szervezetek elnökei.

Szepesi István volt igazgató méltatta a Határőrséget, mint a magyar államisággal egyidős szervezetet. Elismeréssel szólt a sok ezer sor- és hivatásos határőrről, akik a néha kegyetlen időjárási viszonyokkal dacolva, sokszor az életüket is kockáztatva védték Magyarország államhatárát. Felidézte a fejlődést generáló kulcsfontosságú mozzanatokat: a sorállományú határőrizetről hivatásos állományúra való átállást 1998-tól, a schengeni határőrizetre történő szakmai és technikai felkészülést, majd a Rendőrség állományába való emberi és szakmai beilleszkedést. Büszkén jelentette ki, hogy 2008. január elsején minden szempontból felkészült állomány integrálódott a Rendőrség szervezetébe.

Az emléktáblát Farkas József dandártábornok, Molnár László ezredes és Janovics János ezredes leplezték le. Ez a szöveg olvasható rajta: "Ebben az épületegyüttesben működött 1946-2007. évek között az önálló Magyar Határőrség Nyírbátori Határőr Kerület Parancsnoksága/Igazgatósága/. A határőr elődök tiszteletének kifejezéseként, hagyományaik ápolásának elkötelezett szándékával készíttette a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület Tagsága." A frissen felavatott emléktáblát a nyírbátori határőr nyugdíjas egyesület delegációja koszorúzta meg. Az ünnepség a számunkra kedves Határőr Himnusszal ért véget.

Máté Antal polgármester ebéd előtti pohárköszöntőjében hálával emlékezett a Nyírbátorban szolgáló határőrökre, akik jelenlétükkel biztonságérzetet kölcsönöztek a város lakosságának. Kezdeményezte, hogy a város főterén felszabaduló épületben létesüljön egy határőr múzeum. Ennek realizálására alá is írták az együttműködési megállapodást Janovics János egyesületi elnökkel.

Az ünnepség felemelő hangulata maradandó élményként hatott a jelenlévőkre.

- Vincze István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában