Helyi közélet

2018.02.23. 12:35

Víztisztító, mágnesterápiás matrac, lábstimulátor - Elítélték a termékbemutatós csalókat

Nyíregyháza - A sértettek a megtévesztés hatására a termékeket kiemelkedően magas áron vásárolták meg.

Nyíregyháza - A sértettek a megtévesztés hatására a termékeket kiemelkedően magas áron vásárolták meg.

Csalás és fogyasztók megtévesztésének bűntette miatt hozott ítéletet négy vádlottal szemben a Nyíregyházi Járásbíróság – tájékoztatott a Nyíregyházi Törvényszék sajtóirodája.

Meg kell téríteni a kárt

– A vádlottak 2013-ban különféle termékeket (víztisztítót, mágnesterápiás matracot, lábstimulátort) forgalmaztak országszerte termékbemutatókon, 50-80 éves korosztályhoz tartozó személyeket kerestek meg telefonon, illetve írásos úton. A célszemélyeket meghívták egy termékbemutatóval egybekötött egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásra, amit a harmad- és negyedrendű vádlottak tartottak; úgy tévesztették meg a kiválasztott, idősebb, megromlott egészségi állapotban lévő sértetteket, hogy a forgalmazott termékek kapcsán az árelőnyt nyereményként tüntették fel. A termékeket orvostechnikai eszközként mutatták be, azonban a termékek ilyen tulajdonságokkal és jogosítványokkal nem rendelkeztek. A harmadrendű vádlott az előadásokon azt a látszatot keltette, hogy orvos, fehér köpenyt viselt, fonendoszkópot tartott magánál, és tanár úrnak hívatta magát a hallgatósággal.

A sértettek a megtévesztés hatására a termékeket kiemelkedően magas áron vásárolták meg, így a vádlottak 38 sértettnek összesen 1 millió 600 ezer forintot meghaladó kárt okoztak. A bíróság kötelezte a vádlottakat a kár megtérítésére. Az ítélet nem jogerős – áll a törvényszék sajtóirodájának közleményében.

Az ítélet – nem jogerős

A bíróság az elsőrendű vádlottat – távollétében – 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezenkívül mindkét vádlottal szemben 500 000 – 500 000 forint pénzbüntetést szabott ki, s 5-5 évre eltiltotta őket gazdasági társaság vezetésétől és az ügynöki-marketing tevékenység gyakorlásától.

A harmad- és negyedrendű vádlottakkal szemben egyenként 200 000 forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá 4, illetve 3 évre eltiltotta őket az ügynöki-marketing tevékenység gyakorlásától.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában