Helyi közélet

2018.04.06. 17:11

A művész és a mecénás emléke Tiszadadán

Tiszadada - Tiszadadán felavatták a napokban a díszpolgárok falát a községházán.

Tiszadada - Tiszadadán felavatták a napokban a díszpolgárok falát a községházán.

Hagyomány már Tiszadada életében, hogy tavasszal az iskolában megrendezik a Névadó hete programot, melynek egyik kiemelkedő eseménye a Holló László Emléknap.

A tisztelet koszorúi

Az idén először a Holló László Emlékházban Mizser Zsolt polgármester, Nagyné Hirsch Katalin festőművész és a helyi általános iskola tanulói megemlékeztek Holló László festőművészről és dr. Ujváry Zoltán professzorról.

A beszédek elhangzása után elhelyezték a tisztelet koszorúit, majd a községházán felavatták a díszpolgárok falát. A község polgármesterének méltató szavait követően az emlékfalat Boncsér Árpád szobrászművész és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő leplezték le. Tiszadada eddigi díszpolgárai: néhai dr. Gedeon Árpád gyógyszerész, a község első polgármestere, néhai prof. dr. Ujváry Zoltán néprajzkutató, a Holló kultusz megteremtője, dr. Sipos Andor volt alpolgármester, aki a községben több mint 50 évig látta el közmegelégedésre az állatorvosi teendőket.

Csoportos kiállítás

A közösségi házban megnyitották A művésztől a mecénásig című emlékkiállítást. Először az általános iskola tanulóinak néptáncbemutatóját láthatta a közönség, majd Kovács Géza közművelődés-szervező bevezetőjét követően Dorkó Sándorné, a Tiszadadai Holló László Általános Iskola igazgatója nyitotta meg nyolc debreceni alkotóművész csoportos kiállítását, s egyben emlékezett a művészre és a mecénásra.

– A kiállító művészek képviseletében Nagyné Hirsch Katalin és Matti-Armas Korpela festőművészek ajándékoztak festményt a településnek. Délután az általános iskola adott otthont a Holló László körzeti rajzversenynek. Míg a diákok alkottak, addig a felkészítő pedagógusaik a település kulturális értékeivel ismerkedtek meg – tájékoztatta lapunkat az eseményről ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában