Helyi közélet

2018.05.02. 15:46

Az érdemi tárgyalási szak

Nyíregyháza - Az érdemi tárgyalási szakban a bíróság lefolytatja a bizonyítást és meghozza az ítéletet.

Nyíregyháza - Az érdemi tárgyalási szakban a bíróság lefolytatja a bizonyítást és meghozza az ítéletet.

A januárban hatályba lépett Polgári perrendtartás a tárgyalások menetében is változást hozott.

Már korábban olvashattak arról, hogy a bírósági tárgyalások két szakaszra oszlanak, egy perfelvételi és egy érdemi tárgyalási szakra – emlékeztetett Sterné dr. Deák Andrea. – Az érdemi tárgyalási szakban a bíróság lefolytatja a bizonyítást és meghozza az ítéletet. Ekkor már csak kivételes esetben lehet a keresetet vagy védekezést változtatni, illetve bizonyítási indítványt tenni – folytatta a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese. Az érdemi tárgyalási szakban csak a bíróság engedélyével, a fél önhibáján kívüli okokból van lehetőség módosításra. Mindez azt szolgálja, hogy a polgári jogi igények minél előbb elbírálást nyerjenek.

A polgári peres eljárásokban jellemzően annak a félnek kell állítását bizonyítani, aki az adott tényt közli, vagy érdeke, hogy a bíróság a tényt igaznak fogadja el.

Nem minden ügyben kötelező

Az érdemi tárgyalási szakban is kiemelkedő jelentősége van a jogi képviselőknek, az ügyvédeknek.

– Nem minden ügyben kötelező, hogy a felek ügyvédet hatalmazzanak meg, ilyenek a járásbíróságok hatáskörébe tartozó perek (például házasság felbontására irányuló perek), olyan pénzköveteléssel kapcsolatos ügyek, amelyeknél a követelés nem haladja meg a 30 millió forintot – sorolta a szóvivőhelyettes. – Ezekben az eljárásokban a fél maga dönti el, hogy kíván-e ügyvédet meghatalmazni.

– Ha a peres fél az eljárás megindulásakor ügyvéd közreműködésével jár el, akkor az eljárás során bármikor ügyvédet válthat. Arra azonban csak egyszer van lehetőség, hogy úgy nyilatkozzon, ügyvéd nélkül kíván eljárni, mert ettől kezdve az eljárás befejezéséig már nincs arra mód, hogy újra ügyvédet hatalmazzon meg. Nagyon fontos, hogy az áttérés lehetőségével csak egyszer lehet élni a per folyamán.

KM

Ezek is érdekelhetik