Helyi közélet

2018.06.14. 14:23

Itt-ott felbukkannak még a kampányarcok

Nyíregyháza - Egy hónappal a határidő után is van olyan település, ahol a képviselőjelöltek portréi virítanak az utak mentén.

Nyíregyháza - Egy hónappal a határidő után is van olyan település, ahol a képviselőjelöltek portréi virítanak az utak mentén.

A pártok helyi, megyei képviselőit arról faggattuk, mennyire sikerült eleget tenniük a törvényi kötelezettségnek, Nyíregyháza címzetes főjegyzőjét pedig arról, milyen szankciót helyeznek kilátásba mulasztás esetén a paragrafusok.

Kiszámlázhatják a költségeket

„A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni” – idézte a választási eljárásról szóló törvény 144. paragrafusának 7. pontját dr. Szemán Sándor, a megyeszékhely címzetes főjegyzője, hozzátéve: az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, és e munka költségét kiszámlázhatják az érintett tömörülésnek. Nyíregyházán a NyírVV Nonprofit Kft. dolgozói végzik el ezt a munkát, amennyiben a pártok aktivistái nem voltak elég gyorsak, illetve aktívak.

– A Fidesz nem használt falragaszokat a kampányban, óriásplakátokon, elefántfüleken (közismertebb nevén: lengőplakát) és habkartonokon igyekeztünk eljuttatni választási üzeneteinket a nyíregyházi polgárokhoz, sikerrel – mondta el érdeklődésünkre Halkóné dr. Rudolf Éva képviselő.

Jelezzék, ha ilyet látnak!

– Az aktivistáink, mint mindig, április 8-a után is lelkiismeretesen tették a dolgukat, igaz, korántsem olyan vidáman és derűlátóan, mint amikor kihelyeztük a plakátokat – értékelt Adorján Béla.

– Immár semmilyen választási üzenetnek nincs helye a közterületeken, aki mégis találkozna oszlopokon, trafóházakon és még ki tudja, hol „kint felejtett” plakátokkal, jelezze az illetékes pártnak – tanácsolta.

Szelektíven gyűjtötték

– Nem kevés plakátot helyeztünk ki a választások előtt, így értelemszerűen az eltávolításuk sem volt kis feladat a megszabott határidőig, ám ezt 99 százalékos eredményességgel sikerült teljesítenünk – nyilatkozta dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke. A szocialista politikus azt is elárulta: a falragaszokat mindig könnyebb kihelyezni, mint lekaparni, de az idén először környezetbarát tapadóanyagot használtak a plakátolásnál, valamint az eső és a napsütés is nagyban megkönnyítette a papírok eltávolítását. Az így összegyűjtött hulladékokat zsákokba tették, amelyek a szelektív gyűjtőkben kötöttek ki.

– Együtt ragasztottuk, együtt is szedtük le… – értékelt az Együtt nyíregyházi képviselője, Lövei Csaba. – Döntően a nagyobb településeken voltunk jelen, időben sikerült eltávolítani szinte valamennyi plakátunkat, még ha aktivistáink lelkesedése kissé megtört is – tette hozzá.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában